Svijet
StoryEditor

Turizam u Salvadoru porastao za 30 posto od usvanjanja bitcoina

27. Veljača 2022.

Salvadorovo usvajanje bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja u rujnu 2021. izazvalo je značajan porast ne samo bruto domaćeg proizvoda (BDP) već i razvoja lokalnog turizma.

Prema riječima salvadorske ministrice turizma Morene Valdez, turistički sektor u Salvadoru porastao je više od 30 posto od usvajanja zakona o bitcoinu u rujnu 2021.

- Napravili smo anketu kako bismo provjerili aktivnost prema prije i poslije bitcoina. Turistički sektor povećao se u studenom i prosincu i ta za više od 30 posto - kazala je Valdez u intervjuu za lokalni medij El Salvador News English u ponedjeljak.

Valdez je istaknula da je usvajanje bitcoina u Salvadoru također utjecalo na priljev turističkih posjeta, povećavajući broj turista koji dolaze iz SAD-a. Prije donošenja zakona o bitcoinu, većina posjetitelja dolazila je iz susjednih zemalja u srednjoameričkom području. Sada čak 60 posto turista dolazi iz SAD-a, kazala je.

Ministrica je dodala da je turistički rast Salvadora premašio očekivanja vlade, dosegnuvši 1,4 milijuna posjetitelja umjesto 1,1 milijuna turista.

- Projicirali smo 800.000 dolara u devizama, ali smo ostvarili više od 1.400 milijuna dolara prihoda u stranoj valuti - navela je Valdez.

Vijest dolazi ubrzo nakon što je salvadorski predsjednik Nayib Bukele objavio da je BDP Salvadora porastao 10,3 posto u 2021. Izvoz zemlje, koji je glavni pokretač gospodarskog rasta, također se povećao za 13 posto u odnosu na prošlu godinu u siječnju 2022.

03. svibanj 2024 05:47