Svijet
StoryEditor

Tvrtke u New Yorku morat će objavljivati iznose plaća u oglasima za posao

08. Siječanj 2022.

Sredinom prosinca američki grad New York donio je zakon u sklopu kojega će poslodavci morati objavljivati iznos raspona plaća u svim oglasima za posao. Kako piše Business Insider, istraživanja pokazuju da takva transparentnost plaća može pomoći ljudima drugih rasa i ženama, skupinama koje su kroz povijest bile nedovoljno plaćene u svim industrijama u usporedbi s muškarcima bijelcima, da postignu jednakost u plaćama. Novi zakon bi također mogao pomoći s trenutnim nedostatkom radne snage.

Gradsko vijeće New Yorka usvojilo je ovaj novi zakon koji će na snagu stupiti 1. travnja 2022. Vijeće je trenutni nedostatak transparentnosti plaća nazvalo 'diskriminirajućim i antiradničkim'.

Osim New Yorka, zakon o transparentnosti plaća nedavno su donijeli i Colorado i Kalifornija, dok Maryland, Washington i gradovi Toledo i Cincinnati u Ohiju također imaju slične zahtjeve za transparentnost plaća.

Nejednakost u tvrtkama

Prema podatcima Instituta za ekonomsku politiku iz 2020., crnci su, na primjer, plaćeni samo 0,71 dolara za svaki dolar plaćen bijelcima. Uz to, prema podatcima National Women's Law Centera, crnkinji je potrebno 19 mjeseci da ostvari godišnju zaradu bijelca u SAD-u. EPI je otkrio da su crnkinje plaćene 0,63 dolara za svaki dolar plaćen bijelcima, a taj se jaz u plaćama s vremenom povećava.

Te su razlike nedavno počele koštati i tvrtke. U veljači prošle godine, primjerice, Google je isplatio 2,6 milijuna dolara radnicima zbog tvrdnji da su njihove prakse zapošljavanja i plaćanja pristrane protiv žena i Azijata.

S druge strane, podatci pokazuju da bi otvoreno objavljivanje plaća zaposlenika u oglasima za posao moglo pomoći u smanjivanju jaza u plaćama. Studija koju je prošle godine objavio PayScale pokazala je da su žene koje su rekle da je plaća transparentna u njihovim organizacijama zarađivale između 1 i 1,01 dolara u prosjeku za svaki dolar koji su muškarci zaradili u svojim tvrtkama.

Trend Velikih ostavki

Osim smanjenja diskriminacije, transparentnost plaća također može pomoći poslodavcima da zadrže svoje radnike, budući da je samo u SAD-u tijekom 2021. godine 34,4 milijuna ljudi dalo otkaz tijekom trenda Velikih ostavki (great resignation). Izvješće tvrtke Beqom pokazalo je da kada zaposlenici uoče razlike u plaćama, bez obzira postoji li ta razlika u plaćama stvarno ili ne, smanji im se namjera da ostanu u toj tvrtci za 16 posto. Studija UCLA iz 2013. pokazala je da su radnici također i produktivniji kada su plaće transparentne.

Unatoč sveopćem oduševljenju oko ovog novog njujorškog zakona, Inc magazin upozorava da će ovaj novi zakon doći s 'mračnom stvarnošću', a to je da će trend Velikih ostavki zbog transparentnosti plaća, odnosno nezadovoljstva njima, još više porasti.

24. travanj 2024 06:19