Svijet
StoryEditor

U Facebookovom digitalnom novčaniku ima mjesta za NFT, ali ne i za bitcoin

25. Kolovoz 2021.
NFT TOKENfoto Shutterstock

S obzirom da su kriptovalute sve popularnije, ne čudi što ih sve više velikih kompanija uvodi u svoje poslovanje, a među njima je i Facebook. Dok je već od prije poznato da Facebook radi na plasiranju vlastitog digitalnog novčanika, David Marcus, šef Facebookovog fintech dijela te član uprave Diema, istaknuo je da kompanija razmatra uvođenje značajki NFT-a u svoj digitalni novčanik. Točnije njihov novčanik mogao bi se koristiti za držanje NFT-ova.

NFT ili nezamjenjivi tokeni predstavljaju digitalnu imovinu koja uključuje jedinstvene materijalne i nematerijalne predmete poput kolekcionarskih sportskih karata, virtualnih nekretnina, digitalnih tenisica, digitalnih memorabilija, animacija i slika. Kodirani su na blockchainu, platformi koja podupire kriptovalute, te nose digitalni vodeni žig koji označava jedinstvena vlasnička prava.

Marcus je objasnio da se Facebook sada nalazi u dobroj situaciji za uključivanje u svijet kriptovaluta čemu pridonosi njegov interni tim koji radi što skorijem plasiranju digitalnog novčanika 'Novi' te je istaknuo da digitalna imovina definitivno postaje dio financijskog plana kompanije, prenosi Business Insider.

– Kada imate dobar kripto novčanik, kakav će biti 'Novi', morate razmišljati i o tome kako pomoći potrošačima da podrže NFT-ove – objasnio je Marcus za Bloomberg Television.

Bitcoin ne zanima Facebook

No, dok im se uvođenje značajki vezanih za nezamjenjive tokene sviđa, sumnjaju u korištenje bitcoina za transakciju, navodi Business Insider. Marcus je objasnio da na vodeću kriptovalutu ne gleda kao na dobro sredstvo razmjene jer ju smatra prenestabilnom.

– Ako šaljete novac po cijelom svijetu, ne možete si dozvoliti da se njegova vrijednost u jednom danu smanji za 20 posto, a u drugom za 10. To je nestabilnost koja je zapravo neprikladna za plaćanja – objasnio je Marcus te dodao da to ne znači da u budućnosti neće ponovo razmisliti o promjeni plana vezanim za bitcoin.

Zapad zaostaje po pitanju digitalnog plaćanja

Inače, Facebookov digitalni novčanik navodno je već spreman, ali tvrtka i dalje čeka da ga pokrene zajedno s Diemom, digitalnom valutom za koju je Marcus suosnivač. Svejedno, trenutno se razmatra opcija da Facebook pokrene 'Novi' bez Diema, s obzirom na to da je lansiranje Diema odgođeno je zbog zabrinutosti nadležnih službi u vezi s privatnošću podataka i potencijalnih problema pranja novca.

Planovi su da Diem ponudi takozvani stablecoin podržan američkim dolarom, ali nije poznato kada će se početi koristiti.

Također, Marcus smatra da će se, bez više inovacija u tehnologiji plaćanja, zemlje na zapadu poput SAD-a teško borit da održe korak s Kinom u prilagodbi svijetu u kojem su digitalna plaćanja dominantna.

– Zaista zaostajemo i to je zabrinjavajuće – dodao je Marcus.

Iako je Marcus istaknuo da je još prerano za detalje o Facebookovim planovima koji se odnose na NFT, programeri tvrtke rade na ideji ove zanimljive suradnje.

19. travanj 2024 01:51