08. rujan 2020.

U jednom tromjesečju ‘izgubili‘ četvrtinu gospodarstva

Japansko gospodarstvo smanjilo se u drugom tromjesečju rekordnih 28,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izvijestila je vlada u utorak, izmijenivši preliminarnu procjenu prema kojoj su aktivnosti pale 27,8 posto.

BDP je u razdoblju od travnja do lipnja pao treće tromjesečje zaredom, i to po najvećoj stopi od 1980. godine, pod utjecajem pandemije Covida 19 ali i prošlogodišnjeg podizanja stope poreza na dodanu vrijednost. Na tromjesečnoj razini pao je također rekordnih 7,9 posto. Japan je već u prvom tromjesečju pao u recesiju, budući da je pad aktivnosti na tromjesečnoj razini zabilježen i u posljednjem tromjesečju 2019.   

Osobna potrošnja, glavna komponenta BDP-a, pala je 7,9 posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca, nešto blaže no što je vlada dosada procjenjivala, izračunavši da je potonula 8,2 posto. Znatno je izmijenjena procjena pada korporativnih ulaganja, na 4,7 posto, s početno procijenjenih 1,5 posto. Izvoz robe i usluga potonuo je 18,5 posto dok je uvoz pao blagih 0,5 posto.

Usred povijesne recesije japanski premijer Shinzo Abe najavio je krajem kolovoza ostavku zbog zdravstvenih problema.