Svijet
StoryEditor

U prošloj godini industrija video igara zabilježila 85 milijardi dolara vrijedna spajanja i preuzimanja

16. Siječanj 2022.
Roblox game

Sudeći prema godišnjem izvješću investicijske banke Drake Star globalna industrija videoigara je prošle godine kroz spajanja i preuzimanja generirala ukupnu vrijednost od 85 milijardi dolara što je trostruko veća vrijednost u odnosu na godinu prije, piše portal VentureBeat. Vrijeme pandemije pokazalo se kao veoma plodno za industriju igara pa ne čude ove rekordne poslovne brojke.

Prošle je godine tako zabilježeno 1.159 investicijskih dogovora od kojih je najviše u gaming sektoru osobnih računala i konzola. Tako je u tom sektoru zabilježeno 107 'dealova' ukupne vrijednosti 13,9 milijardi dolara, dok je u mobilnom sektoru zabilježeno 77 transakcija ukupne vrijednosti 15,5 milijardi dolara.

U sektoru hardvera ostvareno je 46 transakcija ukupne vrijednosti 4,2 milijarde dolara. Kad su u pitanju izlasci na burzu, među najvećim IPO-ovima u industriji video igara isticali su se oni Robolox-a, Kraftona, tvorca igre PUBG i Devolver Digital-a (Serious Sam franšiza).

Među najvećim preuzimanjima treba spomenuti Gearbox-ovu akviziciju Embracer Group-a za 1,38 milijardi dolara. Kineski Tencent kupio je Sumo za 1,27 milijardu dolara, dok je private equity fond Carlyle Group kupio Jagex za 530 milijuna dolara.

U sektoru mobilnih igara, vlasnik Tik-Toka preuzeo je izdavača Moonton za 4 milijarde dolara, dok je Netmarble preuzeo SpinX Games za 2,19 milijardi dolara. Također, treba spomenuti EA-ovo preuzimanje čak dva gaming studija: Glu za 2,1 milijardi dolara i Playdemic za 1,4 milijardu dolara.

24. travanj 2024 12:40