Svijet
StoryEditor

U restoranima budućnosti roboti će zamjeniti konobare

13. Kolovoz 2021.
Robot, restoran, konobarfoto Shutterstock

Nakon godinu dana pandemije vlasnici restorana suočili su se s mnogim problemima kada su opet odlučili otvoriti svoja vrata. Nedostatak radnika doveo je do poteškoća u poslovanju kao i poskupljenje hrane koje je umanjilo profit. Na proljeće većina restorana nije bilo adekvatno opremljena. Predviđanja su da će razlike između izvrsnih i prosječnih restorana biti puno uočljivije nego dosad te da osim poskupljenja cijena u budućnosti možemo očekivati da će umjesto konobara goste barem djelomično posluživati roboti, piše Insider.

Vlasnici restorana su se često oslanjali na radnike do krajnjih granica, a niske plaće i što jeftiniji sastojci ključni su za natjecanje u ugostiteljskom sektoru. Vrhunski restorani opravdavaju zlouporabu ako je potrebna za stvaranje vrhunskog iskustva u objedovanju, kao i verbalno zlostavljanje koje se smatra ključnim za održavanje točnosti kuhinja.

Radnici u restoranima su zbog takvog ponašanja napuštali svoja radna mjesta tijekom proljeća. S obzirom na to da je broj radnih mjesta rekordno visok, ne čudi da zaposlenici restorana preispituju svoj rad. Ležerna mjesta i mjesta s brzom hranom također teško zapošljavaju, a intenzivna konkurencija čini povećanje plaća manje izvedivim. 

McDonald's trenutno testira AI softver za naručivanje, Dave & Buster's proširuje svoj sustav beskontaktnog naručivanja, Cracker Barrel sada omogućuje plaćanje obroka pomoću aplikacije, Starbucks uvodi automatizirani sustav naručivanja zaliha u 1.500 trgovina itd. Stephen Klein, izvršni direktor robotske tvrtke Hyphen rekao je da je tvrtka nedavno uvela automatizaciju koja može napraviti 350 obroka u jednom satu, zamijenivši cijeli tim osoblja. Roboti se mogu programirati da svaki obrok ili piće naprave točno onako kako je planirano. Ta učinkovitost štedi novac za vlasnike, smanjuje stres za radnike i neugodnost za kupce.

25. travanj 2024 00:33