Svijet
StoryEditor

Ukrajina legalizirala kriptovalute, žele povećati BDP privlačenjem kripto tvrtki

10. Rujan 2021.

Ukrajinski parlament jučer je izglasao legalizaciju kriptovaluta unutar zemlje i omogućio službeno poslovanje kripto mjenjačnica u zemlji.

Kriptovalute, uključujući bitcoin, do sada su bile u pravnoj sivoj zoni u Ukrajini, sedmoj najmnogoljudnijoj zemlji u Europi. Ipak, blockchain podatkovna tvrtka Chainalysis svrstala je Ukrajince među najbolje usvojitelje kriptovaluta na svijetu u rujnu 2020. godine.

Kada zakon stupi na snagu, banke će moći pružati usluge kripto tvrtkama, dok će građani koji su vlasnici kriptovaluta imati pravnu zaštitu u slučaju krađe.

Ministarstvo digitalne transformacije, osnovano 2019. godine radi poboljšanja digitalne pismenosti i pristupa internetu, izradilo je zakon i bit će odgovorno za njegovu provedbu, koja bi trebala stupiti na snagu ove jeseni nakon izmjene poreznog zakona i samog potpisivanja.

Nominalni BDP Ukrajine nije proporcionalan njenom stanovništvu i nalazi se na 23. mjestu od 46 zemalja, prema izvješću Međunarodnog monetarnog fonda za 2019. Ministarstvo bi htjelo povećati taj broj privlačenjem kripto tvrtki.

- Konkretno, usvajanje specijaliziranog zakonodavstva potaknut će privlačenje deviza na ukrajinsko tržište. Postat će snažan poticaj za daljnji razvoj kripto prostora u Ukrajini - izjavio je zamjenik  ministra Oleksander Bornyakov u priopćenju za medije.

To je posebno važno u istočnoj Europi, gdje je usvajanje kriptovaluta visoko. Chainalysis je u svom izvješću istaknuo visok stupanj korupcije i zapljene imovine u Ukrajini, kao i pad povjerenja u banke. Građani su se okrenuli kriptovalutama kako bi zaštitili svoju imovinu, šaljući 8,2 milijarde dolara putem kriptovaluta prošle godine. Regulirane mjenjačnice i kripto tvrtke mogle bi povećati taj broj.

Ministarstvo digitalne transformacije već mjesecima djeluje na kripto frontu. U siječnju je sa Stellar razvojnom zakladom sklopljen sporazum o razvoju digitalne valute središnje banke, virtualne verzije ukrajinske grivnje, koju je Narodna banka Ukrajine počela istraživati prije četiri godine. Kao dio sporazuma, koji  je ministarstvo iznijelo kao način da se zemlja učini konkurentnijom na istočnoeuropskom tržištu, Stellar će pomoći u razvoju propisa i kripto infrastrukture.

21. travanj 2024 23:33