Svijet
StoryEditor

Ukrajina odustala od najavljenog kripto airdropa

04. Ožujak 2022.

Oko 9 milijuna dolara vrijednih donacija u ethereumu stigle su na službenu kripto adresu Ukrajine nakon što je vlada u srijedu najavila airdrop.

No, Ukrajina je odustala od svojih planova za airdrop donatorima kriptovaluta. Špekuliralo se između dvije opcije, tokena ili NFT-ova. Mnogi prvotno nisu vjerovali kada je službeni Twitter profil Ukrajine objavio da zemlja planira napraviti kripto airdrop.

Potpredsjednik ukrajinske vlade i ministar digitalne transformacije Mykhailo Fedorov, objavio je jučer odluku na Twitteru, rekavši da je odlučio otkazati distribuciju 'nakon pažljivog razmatranja'. Umjesto toga, dodao je, da će vlada uskoro objaviti niz NFT-ova kako bi poduprla vojne napore u borbi protiv ruske invazije.

Ukrajina je u srijedu najavila 'nagradu' za donatore kriptovaluta nakon što je ranije ovog tjedna zadirkivala svoje planove. Objava je dovela do poplave donacija jer su korisnici kriptovaluta požurili poslati sredstva u pokušaju da se uključe u tzv. snapshot (zadano vremensko razdoblje), koji je trebao biti zatvoren jučer u 17:00. Podaci Dune Analyticsa pokazuju da je ukrajinski ethereum novčanik od objave prikupio oko 9 milijuna dolara. 

Zanimljivo je da se sumnjivi token za prijevaru zvan „Peaceful World“ pojavio jučer u prividnim nadama da će prevariti špekulante airdropa. Unatoč ranijim izvješćima, znakovi sugeriraju da su tvorci tokena izveli trik kako bi se činilo da su tokeni, koji su navedeni pod simbolom WORLD, došli iz ukrajinskog novčanika. Iako je snapshot legitimnog tokena trebao biti jučer, to nije spriječilo ljude da navedenim tokenom trguju na Uniswapu. Već je dostigao preko 500,000 dolara u volumenu.

Kripto zajednica pokazala je solidarnost s Ukrajinom tijekom prošlog tjedna u trenutku tekućeg sukoba  u Rusiji. Podaci koje je prikupio Slowmist pokazuju da je prikupljeno više od 54 milijuna dolara vrijednih kriptovaluta kako bi se poduprli napori zemlje za pomoć, od kojih je većina donirana na kripto adrese vlade. Ukrajina je prvotno objavila bitcoin i ethereum adrese tijekom vikenda, no od nedavno prihvaća i druge kriptovalute, uključujući dogecoin i polkadot. U kripto i NFT zajednicama organizirano je još nekoliko inicijativa, uključujući NFT drop s umjetničkim djelima nekih od najslavnijih kripto umjetnika, u kojem je prikupljeno milijun dolara za samo 30 sekundi.

01. svibanj 2024 16:44