Svijet
StoryEditor

Ulagači se zbog straha i neizvjesnosti okrenuli zlatu kojemu cijena lagano raste

07. Kolovoz 2020.
Cijena zlata zadržala se u četvrtak blizu 2.050 dolara po unci, potaknuta snažnom potražnjom u razdoblju izražene nesigurnosti zbog velikog broja zaraženih Covidom 19 i zastoja u pregovorima o novim poticajima u SAD-u.

Na fizičkom je tržištu cijena zlata porasla 0,6 posto, na 2.049,65 dolara po unci. U srijedu dosegnula je rekordnih 2.055,10 dolara. U istom je postotku porasla i cijena zlata u terminskim ugovorima na američkom tržištu, na 2.049,95 dolara po unci.

Ulagači su se okrenuli zlatu zbog straha za oporavak gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa. Broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio je u međuvremenu 19 milijuna. U takvim okolnostima trgovci pozorno prate pregovore o novim poticajima za američko gospodarstvo u koronakrizi. Čelnica clevelandskog ogranka američke središnje banke Loretta Mester pozvala je Kongres da usvoji dodatne fiskalne poticaje kako bi se pomoglo gospodarstvu.

- Fed će poduzeti dodatne mjere, bude li potrebno - dodala je Mester.  

Čelnik Fedova ureda u Dallasu Robert Kaplan naglasio je pak u razgovoru za CNN u srijedu da kabinet mora nastaviti isplaćivati naknade za nezaposlenost kako bi pomogao gospodarstvu da se oporavi od posljedica pandemije. Pregovarači Bijele kuće kažu pak da nisu bliže sporazumu s demokratima o vrijednosti i opsegu najnovijeg programa poticaja.

- Ako ne postignemo dogovor do petka, možemo staviti točku na tu priču - kazao je navodno senator Republikanske stranke Roy Blunt.

Odvojeno je britanska središnja banka (BoE) danas potvrdila važeće ključne kamatne stope i ciljeve kvantitativnog ublažavanja monetarne politike, poručivši da bi britansko gospodarstvo tek krajem iduće godine trebalo premašiti pretpandemijsku razinu.

24. travanj 2024 20:35