Svijet
StoryEditor

Upozorenje velikih igrača - fondovi rizičnog kapitala očekuju pogoršanje gospodarskog stanja

29. Siječanj 2020.

Prema najnovijem Deloitteovom ispitivanju 'Očekivanja i povjerenje private equity fondova', tržišta rizičnog kapitala u Srednjoj Europi usporavaju te se očekuje pogoršanje gospodarskih okolnosti, koje će onda nepovoljno utjecati na investicijsko raspoloženje.

Dodatan pad povjerenja prouzročio je najnižu razinu indeksa u proteklih sedam godina. Skoro pola ispitanika (46%) očekuje pogoršanje gospodarskog stanja u nadolazećim mjesecima, a glavni je razlog tomu nesigurnost u pogledu gospodarstva. Nijedan ispitanik ne očekuje poboljšanje gospodarskih okolnosti u nadolazećim mjesecima.

Unatoč zabrinjavajućim izgledima, većina ekonomija srednjo-europskih država raste 2-3 puta brže nego većina ekonomija država u Zapadnoj Europi - u 2020. se očekuje rast od 3,5 posto u Poljskoj i 3,1 posto u Rumunjskoj, za razliku od očekivanog rasta od jedan posto u europodručju.

Tržištem i dalje dominiraju prodavatelji te se četvrtina ispitanika (25%) namjerava usredotočiti upravo na prodaju, što je porast u odnosu na manje od petine ispitanika (19%) u prošlom istraživanju i njihov najveći udio od našeg indeksa u proljeće 2015. godine. Za to su vjerojatno zaslužne visoke cijene, premda se one stabiliziraju i 65 posto naših ispitanika smatra da su cijene ostale nepromijenjene u proteklih šest mjeseci. Cijene će možda pasti, a dosad najveći udio naših ispitanika (48%) očekuje dodatan pad cijena u sljedećoj godini, što je dvaput više ispitanika nego u proteklom ispitivanju. Samo 15 posto ispitanika očekuje dodatan porast cijena.

- U proteklih nekoliko godina, zahvaljujući povoljnim tržišnim kretanjima i postignutim valuacijama,  nekoliko društava za kapitalna ulaganja u regiji ostvarila su niz uspješnih prodaja svojih ulaganja, što je dodatno pomoglo privući ulagače u prikupljanje financijskih sredstava za osnivanje novih fondova i dodatno potaklo investicijsku aktivnost - tvrdi Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja.

- Nadalje, zbog velike likvidnosti na tržištu sa još uvijek relativno niskim kamatama, razdoblja mogućeg ekonomskog usporavanja ne bi trebala spriječiti prodaju temeljito pripremljenih budućih transakcija bilo da se radi o prodajama financijskih portfelja, financijskih institucija ili privatnih društava koji nemaju jasno definirane nasljednike - dodala je Jelušić Kašić.

Vodeći na tržištu smatraju se najtraženijom imovinom - 62 posto ispitanika očekuje da će se upravo oni suočiti s najvećom konkurencijom. Taj se broj promijenio u odnosu na zadnje ispitivanje Deloittea, kada je manje od pola ispitanika (47%) očekivalo kako će vodeći na tržištu biti najkonkurentniji u Srednjoj Europi. Do tog je porasta došlo nauštrb rastućih društava srednje veličine, za koja je u prošlom istraživanju glasovalo 40 posto ispitanika, a u ovom samo 29 posto. 

23. travanj 2024 20:48