Svijet
StoryEditor

Uzlet 5G-a brži od očekivanoga

04. Srpanj 2019.
Ericsson 2
Piše:
piše Lider

Zbog brzoga ranog zamaha i entuzijazma povezan s mrežom pete generacije (5g) Ericsson do kraja 2024. predviđa dodatnih 400 milijuna pretplata na poboljšanu mobilnu širokopojasnu mrežu diljem svijeta. Ovogodišnje lipanjsko izdanje Ericsson Mobility Reporta predviđa 1,9 milijardi pretplata na 5G – što je u odnosu na 1,5 milijardi predviđenih u izdanju iz studenoga 2018. povećanje od gotovo 27 posto.

Ostale prognoze također su znatno povećane kao rezultat brzog uzleta 5G-a. Predviđa se da će ​pokrivenost 5G-om dosegnuti 45 posto svjetske populacije do kraja 2024. Taj bi broj mogao narasti na 65 posto jer tehnologija dijeljenja spektra omogućuje primjenu 5G-a na LTE frekvencijskim pojasevima.

5G sve prisutniji

Pružatelji komunikacijskih usluga na više su tržišta pustili 5G u rad nakon predstavljanja 5G-kompatibilnih pametnih telefona. Pružatelji usluga na nekim tržištima također postavljaju ambicioznije ciljeve, do 90-postotnu pokrivenost stanovništva u prvoj godini.

Snažna predanost proizvođača komponenata i uređaja također je ključna za ubrzanje prihvaćanja 5G-a. Pametni telefoni za sve glavne frekvencijske pojaseve na tržištu bi se trebali pojaviti ove godine. Budući da 5G uređaji postaju sve dostupniji i sve više 5G mreža ide uživo, više od deset milijuna 5G pretplata ​predviđa se diljem svijeta do kraja 2019. Očekuje se da će broj korisnika 5G najbrže rasti u Sjevernoj Americi, na očekivanih 63 posto mobilnih korisnika 5G-a u regiji 2024.; sjeveroistočna Azija slijedi na drugome mjestu (47 posto), a Europa na trećemu (40 posto).

Ključna uspostava

Fredrik Jejdling, izvršni potpredsjednik i čelni čovjek jedinice Mreže u Ericssonu, kaže da 5G ubrzava sve brže. To pokazuje entuzijazam pružatelja usluga i potrošača u vezi s tehnologijom.

– 5G će pozitivno utjecati na život i poslovanje ljudi, ne samo na internet stvari i četvrtu industrijsku revoluciju. Međutim, puna pogodnost mreže pete generacije može se ostvariti samo uspostavom čvrstog ekosustava u kojem sudjeluju svi partneri, oni iz tehnološkog, regulacijskog, sigurnosnog i industrijskog područja – navodi Jejdling.

Snažni rast podatkovnog prometa

Ukupni mobilni podatkovni promet nastavio je globalno rasti i u prvom tromjesečju 2019., 82 je posto veći nego u istom razdoblju prošle godine. Predviđa se da će do kraja 2024. dosegnuti 131 eksabajt (1018 bajta) na mjesec, iznos za koji se predviđa da će oko 35 posto biti ostvaren putem 5G mreža. Danas globalno postoji milijarda mobilnih IoT veza, za što se očekuje da će do kraja 2024. porasti na 4,1 milijardu, od čega će 45 posto biti Massive IoT. Industrije koje se koriste Massive IoT-om komunalne su službe s pametnim mjerenjem, zdravstvena skrb za potrebe nosive elektronike i prijevoz koji upotrebljava senzore za praćenje.

Izvješće iz lipnja 2019. također sadržava tri članka napisana s pružateljima usluga koji pokazuju napredak postignut na tržištima koja će vrlo brzo uvesti ili već uvode 5G.

Odlična suradnja s kupcima

Uz Telstru u Australiji Ericsson istražuje kako upravljati sve većom potražnjom za podacima i videom te pritom zadržati korisnički doživljaj, osobito za 'streaming' sadržaja uživo. MTS u Rusiji pomaže opisati kako bi se mobilne mreže trebale razvijati da bi se osigurala razina mrežnih performansa koje će zadovoljiti očekivanja kupaca tijekom priprema za 5G. Članak u suradnji s Turkcellom u Turskoj razmatra upravljanje mrežnim performansama i uslugama u uspješnom uvođenju fiksnoga bežičnog pristupa. 

23. travanj 2024 09:23