Svijet
StoryEditor

Val prosvjeda: Bijesne mase izlaze na ulice zazivajući pad diktature i covid-ograničenja

01. Kolovoz 2021.
Žestok otpor novom normalnom stalno traje u Francuskoj, u kojoj oko 35 posto građana podupire prosvjede. Oko 160.000 njih prosvjedovalo je prošlog vikenda. Povod je ovoga puta bilo donošenje zakona kojim se uvodi obvezno cijepljenje za zdravstvene radnike i osoblje u domovima za starije. No tisuće prosvjednika okupljaju se i po Italiji, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Australiji... Bacaju se suzavci i molotovljevi kokteli, puca iz vodenih topova

Protivnici mjera uvedenih zbog bolesti COVID-19, cijepljenja i nošenja maski u mnogim zemljama u novom su valu prosvjeda upozorili na to da su njihove građanske slobode i dalje ugrožene. Na ulice su prosvjednici ovoga puta izišli uglavnom zbog uvođenja posebnih propusnica za one koji su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus.

U Francuskoj se na ulicama orilo: 'Sloboda, sloboda! i nosili su se natpisi 'Macron tiranin' te 'Velike farmaceutske tvrtke okovale su slobodu'. Talijani su također zazivali slobodu i pad diktature noseći pred milanskom katedralom poruku 'Bolje umrijeti slobodan nego živjeti kao rob', a u Rimu je osvanula fotografija ulaza u logor Auschwitz s natpisom 'Cjepivo će vas osloboditi'. Londončani su pak upozoravali da ih ograničava Vladina aplikacija za praćenje kretanja iako su mjere popustile, a u Zagrebu je održan prosvjed 'Krik za slobodu' na kojem se tražilo da se prestane s nametanjem cjepiva i diktaturom Stožera. Atenjani su nosili natpise poput 'Ne dirajte nam djecu', ali i bacali molotovljeve koktele na policiju. Australci su pozivali: 'Probudi se, Australijo!' i nosili majice s porukom 'Pravo na izbor', a s obzirom na to da prosvjedi u toj zemlji nisu bili odobreni i da su prosvjednici zasuli policiju bocama vode i bojom, deseci su​ prosvjednika ​uhićeni. U Francuskoj i Grčkoj policija je bacila suzavac i vodenim topovima rastjerivala okupljene.

Pokret otpora

Žestok otpor novom normalnom stalno traje u Francuskoj, u kojoj oko 35 posto građana podupire prosvjede. Oko 160.000 njih prošlog je vikenda diljem zemlje prosvjedovalo protiv mjera. Povod je ovoga puta bilo donošenje zakona koji uvodi obvezno cijepljenje do 15. rujna za zdravstvene radnike i osoblje u domovima za starije, pri čemu su kazne za nepoštovanje pravila gubljenje posla i smanjenje plaće. Uvjetuje se i dokaz o cijepljenju ili negativan test na COVID-19 za sudjelovanje na kulturnim i zabavnim događajima s više od pedeset prisutnih te dulja putovanja željeznicom i zrakoplovom. Pozitivni na koronavirus bili bi u obveznoj desetodnevnoj izolaciji pod nadzorom, a zdravstvene propusnice od kraja kolovoza potrebne su i za ulazak u robne kuće, trgovačke centre, na sajmove, u restorane te kafiće.

Senat i Narodna skupština dogovarali su zakon čije će se mjere provoditi ​​do 15. studenoga, a zeleno svjetlo zakonu mora dati i Ustavni sud. Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je na nacionalno jedinstvo i masovno cijepljenje izjavivši da prosvjedi neće otjerati koronavirus, ali i da prosvjednici smiju mirno i s poštovanjem izraziti svoje mišljenje. Protivnike cijepljenja i kritičare​ nazvao je iracionalnima, ciničnima i manipulativnima.

Draghijev učinak

Mjere se u Francuskoj donose zbog porasta slučajeva oboljelih od delta-soja i očekivanoga četvrtog vala u kolovozu te straha da se ne poveća broj umrlih i oboljelih u bolnicama. Vlada se također boji novih prosvjeda tijekom ljeta stoga što su ovi do sada uspjeli unatoč godišnjim odmorima privući velik broj prosvjednika. Vlada je prije tih zadnjih prosvjeda pristala na smanjenje novčanih kazni zbog nepoštovanja propisa i promijenila pravila za trgovačke centre. Stručnjaci iz Instituta Pasteur istaknuli su još početkom godine da bi mjere mogle popustiti kad se 90 posto odraslih Francuza cijepi; za sada su na 49 posto cijepljenih s dvije doze cjepiva od 69 milijuna stanovnika.

Od 6. kolovoza u Italiji će biti potrebna zdravstvena ili zelena propusnica, kako je ondje zovu, za barove i restorane, sudjelovanje na koncertima, zabavnim i sportskim događanjima, posjet kinima, kazalištima ili muzejima, pristup bazenima, teretanama i sportskim dvoranama; noćni klubovi i dalje ostaju zatvoreni. Ona potvrđuje da je primljena barem jedna doza cjepiva, da je osoba preboljela COVID-19 ili da je test bio negativan 48 sati. Do sada je već bila potrebna za održavanje svadbi i posjet staračkim domovima. Ako tvrtke ne budu provodile propisane mjere, očekuje ih do 1000 eura kazne.

Talijanska vlada nada se da će zelene propusnice potaknuti da se više ljudi cijepi. Poticanju je pridonio i talijanski predsjednik Vlade Mario Draghi nakon čijega su televizijskog poziva građanima: 'Cijepite se, cijepite se, cijepite se!' internetske rezervacije planule pa je u iduća 24 sata cijepljeno najmanje pola milijuna ljudi. Povećanje broja cijepljenih osoba i zahtjeva za cijepljenje nazvano je 'Draghijevim učinkom' jer su rezervacije rasle od 15 do 200 posto ovisno o području; u Furlaniji – Julijskoj krajini povećalo se za 6000 posto. Od 60 milijuna Talijana cijepljeno ih je 54,6 posto.

Australci zatvoreni

I u Njemačkoj se oko zdravstvenih mjera lome koplja, no za sada se, prema Angeli Merkel, neće primjenjivati francuski pristup. Ipak, takvu mogućnost u slučaju povećavanja broja oboljelih nije isključio voditelj njezina kabineta Helge Braun, što je izazvalo mnoge kritike oporbe, ali i Merkeličine Kršćansko-demokratske unije. Posljednjih je tjedana i ondje usporeno cijepljenje pa su se povele rasprave o tome kako na to potaknuti građane.

Posljednja je četiri tjedna zatvoreno više od pola od gotovo 26 milijuna Australaca kako bi se zaustavilo širenje delta-soja. Širenje je krenulo iz Sydneyja te se iz Novoga Južnog Walesa nastavilo po još tri države te ostavilo Australce u kućama. Država Victoria ipak se otvorila pa stanovnici mogu slobodno napustiti domove bez ikakvih ograničenja, ali ne smiju primati goste i moraju nositi maske u zatvorenim prostorijama i na otvorenome. Novi Južni Wales produljuje zatvaranje, no popušta mjere za građevinske tvrtke. Stopa cijepljenja od 13 posto stanovništva u Australiji najniža je među razvijenim zemljama.

20. travanj 2024 15:30