Svijet
StoryEditor

Velika Britanija u recesiji

12. Kolovoz 2020.

Britansko je gospodarstvo u recesiji nakon što su aktivnosti u drugom tromjesečju, u jeku pandemije koronavirusa, pale  rekordnih 20,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, izvijestio je u srijedu statistički ured. Pad je najveći od 1955. godine kada je ONS počeo voditi kvartalnu evidenciju. U prva tri ovogodišnja mjeseca BDP je pao 2,2 posto, pokazuje izvješće statističkog ureda.

Uslužni, proizvodni i građevinski sektor zabilježili su rekordan pad u razdoblju od travnja do lipnja, navodi ONS, napominjući da su posrijedi „sektori najviše izloženi vladinim ograničenjima“, uvedenima kako bi se suzbilo širenje epidemije.

Osobna potrošnja smanjena je više od četvrtine, a pala je i državna potrošnja. U ONS-u napominju i da su se u lipnju pojavili prvi znakovi poboljšanja jer je vlada počela ublažavati ograničenja. „Gospodarstvo se u lipnju počelo oporavljati, trgovine su se ponovno otvorile, tvornice su počele povećavati proizvodnju i nastavljen je oporavak u sektoru visokogradnje", konstatira Jonathawn Athow iz ONS-a.

19. travanj 2024 09:04