Svijet
StoryEditor

Verizon kapitulirao pred Googleom i Facebookom i prodao Yahoo i AOL za pet milijardi dolara

03. Svibanj 2021.
foto Epa
Piše: Donatella Pauković

Odustajući od svojih ambicija za medijsko poslovanje, iz Verizon Communicationsa su izjavili da su pristali prodati Yahoo i AOL tvrtci s privatnim kapitalom Apollo Global Management za pet milijardi dolara.

Kako prenosi The New York Times, prodaja uključuje i Verizonovo poslovanje s oglašivačkom tehnologijom, a tvrtka će zadržati 10 posto udjela te će se preimenovati u samo Yahoo.

Ova transakcija najnoviji je zaokret u povijesti ova dva pionira interneta. Yahoo je nekad bio naslovna stranica Interneta, dok je AOL bila usluga koju je većina ljudi koristila da se poveže na internetsku mrežu. Međutim, obje su ih na kraju potisnuli spretni start-upovi, poput Googlea i Facebooka, iako Yahoo i AOL i dalje izdaju web stranice s velikom prometom poput Yahoo Sportsa i TechCruncha.

Prodaja označava razotkrivanje strategije koju je Verizon najavio 2015. godine kada je kupio AOL za 4,4 milijarde dolara, a 2017. godine i Yahoo za 4,5 milijardi dolara. Brendovi AOL i Yahoo objedinjeni su u novu online medijsku podružnicu Verizona pod nazivom Oath.

Međutim, Google i Facebook pokazali su se zastrašujućim konkurentima na tržištu digitalnog oglašavanja. Verizon je prepoznao njihovu moć 2018. godine kada je vrijednost Oatha bila 4,6 milijardi dolara, pripisujući to 'povećanom konkurentskom i tržišnom pritisku' koji je rezultirao 'prihodima i zaradom nižom od očekivane'.

Ipak, medijsko poslovanje generira obilje prihoda. U prvom tromjesečju zabilježena je prodaja od 1,9 milijardi dolara, što je porast od 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

25. travanj 2024 01:23