Svijet
StoryEditor

[VIDEO] Najpopularnije web stranice od 1993. godine do danas

05. Rujan 2020.
foto Shutterstock

Iako je danas teško zamisliti suvremeni život bez Googlea ili YouTubea, zanimljivo je vidjeti koliko i kako se web promijenio tijekom posljednjih nekoliko desetljeća.

Ova animacija pruža povijesni pregled najpopularnijih web stranica od 1993. godine, pokazujući koliko je internet evoluirao od ranih 90-ih.

Iako se web tijekom godina drastično promijenio, web mjesta najvišeg ranga ostala su relativno dosljedna. Evo pregleda web stranica s najviše prometa od 1993. godine i kada je svaka web lokacija zauzimala prvo mjesto.

image
foto Visualcapitalist


AOL je bio jedan od prvih velikih web portala i to još u doba CD-ROM-a i dail up modema. U doba procvata, tvrtka je dominirala tržištem, uglavnom zahvaljujući agresivnoj free trail kampanji koja je koštala milijune (možda čak i milijarde) dolara.
Unatoč velikom ulaganju, kampanja je uspjela - na vrhuncu je AOL imao preko 30 milijuna korisnika i tržišnu granicu od preko 200 milijardi dolara. Bila je najpopularnija internetska stranica do početka 2000-ih, kada je širokopojasna mreža počela zamijeniti dial-up. Kako je vrijeme prolazilo, AOL se snažno borio da ostane relevantan, ali je ipak na kraju prodan Verizonu za samo 4,4 milijarde dolara.

Nakon propasti AOL-a, Yahoo je postao sljedeći internetski div. Počevši od web imenika, Yahoo je prvo web mjesto koje je nudilo lokalizirane indekse za veće gradove. U najbolje vrijeme Yahoo je vrijedio 125 milijardi dolara ali uz niz propuštenih prilika i neuspjelih akvizicija, neke prilike su promašene zauvijek. I baš poput AOL.a Yahoo je sada u vlasništvu Verizona, ali i dalje se nalazi među top 10 web stranica na globalnoj razini.



Prije Googleovog uspjeha, bilo je nekoliNije iznenađenje da je Google trenutno na prvom mjesto. Projekt je započeo je početkom 90-ih kao sveučilišni istraživački projekt, a danas je postao sinonim za internet, što ima smisla, s obzirom na to da se 90% svih internetskih pretraživanja vrši na Googleu.

Old School pretraživači

Prije Googleovog uspjeha, bilo je nekoliko drugih pretraživača koji su otvorili put Googleu na mnogo načina: 

  • WebCrawler je bila prva tražilica koja je omogućila pretraživanje cjelovitog teksta. U jednom je trenutku web stranica bila toliko popularna, da bi se poslužitelj neprestano rušio, čineći je praktički neupotrebljivom tijekom najvećeg prometa.
  • Lycos: Ovo je bila još jedna ključna tražilica, stvorena 1994. godine (godinu dana prije Yahooa). Lycos je prvi takve vrste koji je uključivao pronalaženje relevantnosti i podudaranje
  • Infoseek: Kao zadana Netscapeova tražilica, Infoseek je bio popularan tijekom procvata web preglednika. Na kraju je Disney kupio Infoseek i preimenovao ga u go.com.

Za razliku od Infoseeka, Lycos i WebCrawlera i danas postoje ali nisu ni približno usporedivi s Googleom po prihodu ili dnevnom opsegu pretraživanja.

25. travanj 2024 06:14