Svijet
StoryEditor

Vijeće za rudarenje bitcoina tvrdi da 56 posto energije za rudarenje dolazi iz održivih izvora. Istraživanja pokazuju druge brojke

07. Srpanj 2021.

Vijeće za rudarenje bitcoina, osnovano ranije ove godine kao odgovor na zabrinutost zbog bitcoinovog utjecaja na okoliš, podijelilo je prezentaciju u kojoj se tvrdi da 56 posto električne energije iza bitcoina dolazi iz održivih izvora.

Vijeće kao jedini izvor navodi vlastitu 'analizu, pretpostavke i ekstrapolaciju', a riječ 'održivo' ostavlja otvorenom za interpretaciju.

Postoje razlozi za skeptičnost. Članovi vijeća imaju 'skin in the game', a naslovi o bitcoinu i okolišu loši su za poslovanje. Priopćenje za medije koje prati nove podatke vijeća, dolazi sa slavljeničkim naslovom 'Istraživanje Vijeća za rudarenje bitcoina potvrđuje energetsku održivu kombinaciju'.

Vijeće također tvrdi da je prikupilo podatke o anketama rudarskih tvrtki koje predstavljaju 32 posto globalne računalne snage (hashrate) bitcoin mreže.

Nedavne vladine represije nad kineskim rudarima bitcoina također mogu iskriviti postotke. Masovni egzodus rudara iz energetskih postrojenja koje uglavnom pogoni ugljen u pokrajinama kao što su Qinghai i Unutarnja Mongolija, doveo je do značajnog smanjenja potrošnje energije u mreži u posljednja dva mjeseca. 

Istraživanje iz rujna 2020. godine iz Centra za alternativne financije Sveučilišta Cambridge, otkrila je da samo 39 posto energije iza kripto rudarstva dolazi iz obnovljivih izvora. 

18. travanj 2024 02:04