Svijet
StoryEditor

VISA otkriva planove za plaćanje bitcoinom, etherom i rippleom

29. Srpanj 2020.
Nakon vijesti o tome da će Mastercard i PayPal svojim korisnicima omogućiti plaćanja u kriptovalutama i VISA razmišlja o tom potezu.

Piše: FIMA Plus

Velikan za plaćanja VISA uložio je napore kako bi u svoju platnu mrežu uključio kriptovalute poput bitcoina (BTC). S vlastitom mrežom koja se sastoji više od 61 milijuna trgovaca u svijetu, VISA je jedna od najvećih kompanija za plaćanje koja je stvorila plan za usvajanje kriptovaluta na svojoj platformi.  

U najavi, iz VISA-e su obznanili da su pojava bitcoina i stablecoinova poput tethera oblik financijske inovacije koja je donijela korist potrošačima i trgovcima. U tom smislu, istaknuli su i brzo širenje koje je kriptovaluta dosegla kao način plaćanja. U svibnju ove godine, cirkulacija kriptovaluta dosegla je 10 milijardi dolara.

Iz kompanije za plaćanje priopćili su da surađuju s reguliranim organima, uključujući Coinbase i Fold, na stvaranju poveznice između digitalnih valuta i svoje mreže plaćanja. Kao rezultat toga, 25 kripto-novčanika (engl. wallet) povezano je s uslugama koje nudi VISA. Na taj način korisnici ovih usluga mogu svoja sredstva u kriptovalutama potrošiti VISA karticama.

Iz VISA-e su otkrili da bi korisnici koji imaju kriptovalute i koji koriste ovu uslugu mogli početi koristiti Visa Direct. Ovaj proizvod omogućuje potrošačima brže plaćanje kriptovalutama, a uz to Visa je istaknula važnost svog programa FastTrack za proširenje suradnje s kripto-poduzećima. Iz VISA-e su rekli:

- Ovim potezom Visa je postala preferencijalna mreža za kripto-novčanike koji žele produbiti svoju vrijednost za korisnike bržim i jednostavnijim trošenjem digitalne valute širom svijeta.

Iz VISA-e su istaknuli još jedan iskorak kao važan dio svoje ekspanzije u kripto-plaćanja koji uključuje ulaganje u Anchorage. Ova investicija usmjerena je na razvijanje sigurne infrastrukture za kripto-ekosustav. S tim u svezi, Visa je otkrila i druga događanja od velikog značaja za kripto-industriju:

- Naš istraživački tim već nekoliko godina istražuje znanost o blockchain tehnologiji. Njihov je rad donio nekoliko obećavajućih inovacija. Danas su njihova istraživanja usmjerena na nove mehanizme za poboljšanje skalabilnosti i omogućavanje izvanmrežnih transakcija digitalne valute.

VISA surađuje s regulatorima na promicanju usvajanja kriptovaluta

Jedna od bitnih prepreka u VISA-inom planu je položaj i stav političara, regulatora te drugih vladinih tijela jer vlade provode oštre politike prema bitcoinu i tržištu kriptovaluta ističući kao glavnu stavku zaštitu potrošača i sprečavanja pranja novca.

U tom smislu, iz VISA-e su rekli da surađuju sa zakonodavcima i globalnim organizacijama na 'oblikovanju dijaloga i razumijevanja' kriptovaluta. Iz kompanije su spomenuli svoju suradnju sa Svjetskim ekonomskim forumom (World Economic Forum) u izradi preporuka koje središnje banke mogu uključiti u stvaranje vlastite digitalne valute (CBDC).

Iz VISA-e su zaključili sljedeće:

- Vjerujemo da digitalne valute imaju potencijal da prošire vrijednost digitalnog plaćanja i osvijestiti prednosti takvog načina plaćanja većem broju ljudi. Stoga želimo pomoći pri oblikovanju i podržavanju uloge koju one imaju u budućnosti novca.

16. travanj 2024 08:23