Svijet
StoryEditor

Više od tri petine Europljana oporavak očekuje najranije 2023.

02. Svibanj 2021.
Europska unija
Većina Europljana smatra da je plan oporavka vrijedan 750 milijardi eura učinkovit instrument za ublažavanje gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa (55 posto), ali 38 posto njih smatra ga neučinkovitim

Usprkos svim njezinim problemima i pandemijskim posrtajima, povjerenje građana u Europsku uniju se povećalo, pokazalo je najnovije istraživanje Eurobarometra, provedeno u veljači i ožujku ove godine. Štoviše, pozitivna predodžba o EU i povjerenje u EU dosegli su najvišu razinu u posljednjih više od deset godina, stoji u priopćenju Komisije, u kojem se nastavlja da europski građani kao ključne razloge za zabrinutost vide zdravstvenu i gospodarsku situaciju.

Osim toga, istraživanje je otkrilo veću zabrinutost zbog aktualnog stanja nacionalnih ekonomija budući da čak 69 posto ispitanih situaciju doživljava lošom, a 61 posto strahuje od sporog oporavka svoje zemlje (tek 2023. ili kasnije). Povjerenje u Uniju ima 49 posto građana (šest posto više u odnosu na ljeto prošle godine), a pozitivnu predodžbu 46 posto, što je najviše od jeseni 2009.

Zdravlje i gospodarstvo

Na razini EU najviše zabrinutosti vezano je uza zdravlje (38 posto je to istaknulo), što je 16 posto više nego u ljeto 2020. Slijede gospodarstvo (35 posto), javne financije (21 posto) te okoliš i klimatske promjene (20 posto). Zdravlje i gospodarstvo dominiraju i na nacionalnim razinama (44, odnosno 33 posto). Očekivano, percepcija o nacionalnim gospodarstvima sve je lošija. Samo 29 posto građana EU smatra da je stanje 'dobro' (pet posto manje u odnosu na ljeto 2020.), što je najniža razina od proljeća 2013. U skladu s tim se povećao postotak Europljana koji stanje smatraju 'lošim' (69 posto, porast od pet posto).

Potpora euru ostaje visokih 79 posto (četiri posto više) na području eurozone i 70 posto u Europskoj uniji (tri posto više). No, čak 19 posto pao je broj Europljana zadovoljnih mjerama svojih vlada u borbi protiv pandemije (na 43 posto), ali je zato 56 posto zadovoljno mjerama na razini EU.

Sve teže s mjerama

Više od tri petine Europljana (61 posto) smatra da će se gospodarstvo njihove zemlje oporaviti u 2023. ili kasnije, manje od četvrtine očekuje oporavak u 2022. (23 posto), a samo pet posto u 2021. Gotovo svaki deseti ispitanik strahuje da se gospodarstvo njegove zemlje nikada neće oporaviti od posljedica pandemije (osam posto).

S druge strane, većina Europljana smatra da je plan oporavka vrijedan 750 milijardi eura učinkovit instrument za ublažavanje gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa (55 posto), ali 38 posto plan smatra neučinkovitim. Na kraju, Europljanima sada teže padaju mjere za suzbijanje širenja pandemije: većina smatra da se s njima teško nose (40 posto, osam posto više u odnosu na ljeto 2020.), a manje od tri desetine ispitanika izjavilo je da se s njima 'lako nose' (29 posto, devet posto manje). Postotak ispitanika kojima je 'i lako i teško nositi se s njima' iznosi 31 posto (jedan posto više). 

11. travanj 2024 19:41