Svijet
StoryEditor

Vjerovali ili ne: Nisu samo Hrvati opčinjeni papirima i biljezima, i Japan ima isti problem

26. Kolovoz 2020.
Birokracija u Japanu

Da i neke od najrazvijenijih ekonomija na svijetu imaju neobjašnjivu strast prema biljezima i nepotrebnim procedurama pokazuje tekst objavljen na Bloombergu o odluci Japana da hitno modernizira razinu digitaliziranosti tamošnje administracije jer zaljubljenost u papire i biljege koči efikasnu distribuciju pomoći zbog pandemije koronavirusa.

Vijest kao da je prepisana iz Hrvatske, a ne zemlje proslavljene po svojoj tehnološkoj razvijenosti, kaže kako je japanska vlada odlučila uvrstiti 'digitalni new deal' u svoje godišnje ciljeve čime bi se konačno unaprijedili prastari računalni sustavi i procesi kroz nova ulaganja u povezivanje podataka i sustava različitih ministarstava i poboljšanje postojećih internetskih stranica.

'Japan je najmanje 20 godina u zaostatku u odnosu na svijet', kada je u pitanju administrativna tehnologija, rekao je Bloombergu ekonomist Yukio Noguchi. 

'Država što prije treba napustiti svoj sustav temeljen na upotrebi papira i biljega', poručio je. Naime, kako nastavlja Bloomberg, Japan je možda treća najveća ekonomija na svijetu, ali je 23. od 63. zemlje u pogledu digitalne konkurentnosti. Tako bi vlada, primjerice, rado unaprijedila upotrebu elektroničkih potpisa, no biljezi su još uvijek uvjet za mnoge službene dokumente, ali bi koronavirus konačno to mogao promijeniti.   

21. travanj 2024 10:19