Svijet
StoryEditor

Vremenska prognoza lansirala cijene žitarica u nebo

03. Rujan 2020.

Od kraja prošlog tjedna bilježimo snažan porast svih cijena žitarica na Chicago Mercantile Exchange-u. Cijena kukuruza je skočila 6-8 usd/mt, sojinog zrna 16-19 usd/mt, a sojine sačme 12-14 usd/mt. Razlog ovoj korekciji su ponajviše vremenske prognoze za narednih nekoliko dana koje najavljuju suho i vruće vrijeme u područjima kojima je potrebna kiša.

Prema stručnjacima idući izvještaj o stanju usjeva sojinog zrna će pokazati jesu li se obistinile prognoze o očekivanom padu prinosa usjeva sojinog zrna. Dakle, izvozne brojke su dobre, vremenske prilike nepogodne, a usjevi niži što su sve faktori za visoke cijene. Razlog porasta cijene kukuruza je isti kao i kod sojinog zrna, u Iowi su usjevi toliko pogođeni sušom da je čak 96% površine države u nepovoljnoj situaciji što su najteži uvjeti u posljednjih sedam godina.

Na cijene američkog kukuruza je snažno utjecalo i uvođenje poreza na američki kukuruz od strane EU što je na kraju i ukinuto krajem prošlog tjedna.

U Peruu nema zabilježenog ulova iako sezona traje već četiri tjedna. Jučer je započelo IMPARE krstarenje koje posebno proučava larve i broj jajašca,a trajati će narednih 45 dana.

Cijene peruanskog ribljeg brašna su porasle 20 usd/mt, stare zalihe su prodane stoga su ovo cijene za narednu sezonu. Istovremeno stručnjaci smatraju da postoji još prostora za dodatni porast cijena i to ne samo peruanskog ribljeg brašna.

Zadnje izvozne brojke iz Perua pokazuju ukupan izvoz  ribljeg brašna uključujući srpanj 2020.godine u količini od 61.000 mt. 81 posto od ukupne količine je prodan u Aziju, a 6 posto u Europu. Kao i obično, glavni uvoznik je Kina sa 265.000 mt što iznosi nešto više od 73 posto izvoza peruanskog ribljeg brašna. Japan je idući sa 22.700 mt, Njemačka treća sa 15.700 mt dok je na četvrtom mjestu Vijetnam sa 12.200 mt.

16. travanj 2024 04:25