Svijet
StoryEditor

Spajanja i preuzimanja u 2021.: Društva u poteškoćama posebno su zanimljive mete za preuzimanje

25. Siječanj 2021.

Prema najnovijoj PwC-ovoj analizi, Global M&A Industry Trends, vrijednosti spajanja i preuzimanja (M&A) rastu, s procjenama i intenzivnom konkurencijom za mnoštvo digitalne ili tehnološke imovine koja pokreće globalne poslove.

Obuhvaćajući posljednjih šest mjeseci 2020. godine, analiza ispituje globalne transakcije i uključuje uvide PwC-ovih stručnjaka za pojedine sektore kako bi identificirala ključne trendove koji pokreću aktivnosti spajanja i preuzimanja te predviđena žarišna mjesta ulaganja 2021. godine.

Unatoč nesigurnosti koju je stvorila pandemija COVID-19, u drugoj su polovici 2020. narasle aktivnosti spajanja i preuzimanja.

- COVID-19 dao je tvrtkama rijedak uvid u njihovu budućnost, a mnogima se nije svidjelo ono što su vidjeli. Ubrzanje digitalizacije i transformacija njihovog poslovanja odmah su postali glavni prioritet, a spajanja i preuzimanja najbrži način da se to dogodi, stvarajući visoko konkurentno okruženje za prave transakcije - rekao je Brian Levy, PwC-ov globalni voditelj usluga transakcija u industrijskom sektoru i partner u PwC-u SAD.

Ključni uvidi iz druge polovice 2020. godine uključuju:

  • Sklapanje transakcija poraslo je u drugoj polovici godine s ukupnim povećanjem svjetskog opsega transakcija i njihovih vrijednosti za 18 %, odnosno 94 % u odnosu na prvu polovicu godine. Osim toga, i obujam i vrijednosti transakcija povećani su u odnosu na posljednjih šest mjeseci 2019.
  • Veće vrijednosti transakcija u drugoj polovici 2020. djelomično su bile posljedica povećanja broja mega transakcija (vrijednosti veće od 5 milijardi američkih dolara). Ukupno je u drugoj polovici 2020. objavljeno 56 mega transakcija, u usporedbi s 27 u prvoj polovici godine.
  • Sektori tehnologije i telekomunikacija zabilježili su najveći rast obujma i vrijednosti transakcija u drugoj polovici 2020., s obujmom transakcija u tehnološkom sektoru koji je porastao za 34 %, a vrijednost za 118 %. Obujam transakcija u telekomunikacijskom sektoru porastao je za 15 %, a vrijednost višestruko više, za gotovo 300 %, prvenstveno zbog tri mega transakcije.
  • Gledano regionalno, obujam transakcija između prve i druge polovice 2020. povećao se za 20 % u Sjevernoj i Južnoj Americi, 17 % u EMEA regiji i 17 % u azijsko-pacifičkom području. Sjeverna i Južna Amerika bilježe najveći rast vrijednosti transakcija od preko 200 %, prvenstveno zbog nekih značajnih mega transakcija u drugoj polovici godine.

- Na hrvatskom su se tržištu M&A aktivnosti u drugom polugodištu 2020. također intenzivirale. Primjerice u zadnja dva tjedna 2020. godine u svijetu je zaključeno oko 2,500 transakcija, što je više nego ikada ranije u istom razdoblju. Transakcije se događaju neovisno o veličini društva, sektora poslovanja ili  geografskog područja. Sve to je posljedica zatišja koje je uslijedilo nakon proljetnog lockdowna, kada su kupci i prodavatelji zaustavili ranije planove dok nisu vidjeli kako se pandemija razvija. Protekom ljeta shvatili su da se život mora nastaviti, pa tako i M&A aktivnosti što je za posljedicu imalo njihovo značajno povećanje u drugoj polovici 2020., uz nikad veće korištenje „earn-out" mehanizama kako bi se premostio jaz očekivanja između prodavatelja i kupaca (primarno povezano s nepoznanicama koje bi nam pandemija mogla donijeti u narednim godinama). U 2021. godini očekujemo nastavak trenda iz druge polovice 2020. godine, posebice imajući u vidu visoku likvidnost financijskog tržišta i nizak trošak financiranja jer brojni fondovi privatnog kapitala (Private Equity) traže prilike za investicije. Velike korporacije pokušat će stvoriti dodatnu vrijednost kroz vertikalnu integraciju svog opskrbnog lanca (koji bi trenutačno mogao biti u financijskim poteškoćama), daljnju konsolidaciju poslovnih modela te orijentaciju na digitalizaciju poslovanja, što će kreirati konkurentsko M&A tržište u 2021. Društva u poteškoćama bi se mogla pokazati kao posebno zanimljive mete za preuzimanje u 2021. godini. Mogli bismo reći da će M&A biti jedna od okosnica gospodarskog oporavka, ovisno o atraktivnosti sektora - rekao je Damir Kecko, voditelj usluga transakcija PwC-a Hrvatska.

COVID-19 ubrzava transakcijsku aktivnost za digitalnu i tehnološku imovinu na visoko konkurentnom tržištu

Imovina za kojom postoji potražnja imala je visoke procjene vrijednosti i oštru konkurenciju, vođena makroekonomskim čimbenicima. Oni uključuju niske kamatne stope, želju za stjecanjem inovativnih, digitalnih ili tehnološki opremljenih poduzeća i obilje raspoloživog kapitala kako korporacija (preko 7,6 bilijuna američkih dolara u gotovini i vrijednosnim papirima kojima se može trgovati), tako i privatnih kupaca kapitala (1,7 bilijuna američkih dolara).

Za usporedbu, imovina u sektorima koji su najteže pogođeni pandemijom poput industrijske proizvodnje ili onih koje oblikuju čimbenici poput transformacije na nultu neto stopu emisije ugljičnog dioksida stvaraju strukturne promjene kojima će se tvrtke morati pozabaviti. Tamo gdje je buduća održivost vlastitih poslovnih modela dovedena u pitanje, tvrtke se mogu okrenuti prilikama za preuzimanje društava u financijskim poteškoćama ili restrukturiranja radi očuvanja vrijednosti.

Pregovaratelji u transakcijama proširuju procjenu stvaranja vrijednosti na netradicionalne izvore

Netradicionalni izvori stvaranja vrijednosti poput utjecaja okolišnih, društvenih i upravljačkih (ESG) čimbenika sve se više uzimaju u obzir i uračunavaju u strateško odlučivanje i dubinsku analizu, jer se usredotočuju na zaštitu i maksimiziranje povrata od visokih procjena vrijednosti i žestoke potražnje.

- S toliko kapitala na raspolaganju, dobra poduzeća zahtijevaju velike vrijednosti i postižu ih. Ako se ovo nastavi, a vjerujem da hoće, kako bi spajanja i preuzimanja bila uspješna potreba za povećanjem stvaranja vrijednosti je sada važnija nego ikad prije -  kaže Malcolm Lloyd, globalni voditelj usluga transakcija i partner u PwC-u Španjolska.

Utjecaj „vrućeg” tržišta IJP na M&A sektor

U posljednjih šest mjeseci uočeno je prevladavanje korištenja specijaliziranih tvrtki za preuzimanja (SPAC) za prikupljanje kapitala ulagača za mogućnosti stjecanja akvizicija na vrlo aktivnom tržištu IJP-a. U 2020. SPAC-ovi su prikupili oko 70 milijardi dolara kapitala i činili više od polovice svih američkih IJP-a. Tvrtke s privatnim kapitalom ključni su igrači nedavnog procvata SPAC-ova, kao koristan alternativni izvor kapitala. U 2021. godini očekuje se veća aktivnost SPAC-ova, posebno što se tiče imovine poput infrastrukture za punjenje električnih vozila, skladištenje energije i zdravstvene tehnologije.

25. travanj 2024 07:43