Svijet
StoryEditor

Wall Street ‘srušio‘ 40 godina stari rekord - povijesno rekordan studeni

04. Prosinac 2020.
tržište kapitala, burza, rast, dionice, SAD
Piše:
Alen Horvat

Završio je studeni, na mjesečnoj razini najveći porast S&P500 indexa u povijesti, čak +11,3 posto. Za usporedbu, prijašnji rekord u studenom je bio onaj iz 1980. godine a tada je porast iznosio 10,2 posto. I drugi vodeći američki index DOW JONES imao je velik mjesečni porast, čak 11,9 posto što je njegov najveći mjesečni rast još od 1987. godine.

image
foto

Gledajući po sektorima, najveći porast imao je energetski sektor, preko 30 posto u studenom, uslijed očekivanja da će se dolaskom cjepiva ekonomije ubrzano početi otvarati što će posljedično dovesti do rasta potražnje za naftom i ostalim energentima. U skladu s time, nafta je u studenom porasla čak 26 posto što je doprinijelo ovakvoj pozitivnoj izvedbi energetskih dionica.

Drugi najbolji sektor u studenom je financijski, gdje su očekivanja slična. Povratkom ekonomije “na staro” i rastom zaposlenosti, banke i cijeli financijski sektor će poslovati bolje, očekivanja su bolje naplate kredita i drugih obveza, boljih plasmana kao i smanjenja velikih rezervacija koja su uslijedila u pandemiji (što je posljedično dovelo do smanjenja profita odnosno gubitaka).

Analitičari predviđaju da će zarada kompanija iz sastava S&P 500 porasti za 23 posto sljedeće godine nakon što je ove godine pala oko 15 posto zbog pandemije koronavirusa, prema podacima IBES-a iz Refinitiva. Očekuje se da će ekonomski najosjetljiviji sektori zabilježiti najveći rast dobiti tijekom 2021. godine. Analitičari očekuju da će zarada energetskih kompanija porasti gotovo 600 posto u 2021., dok će zarade industrijskih kompanija porasti za 79 posto (također podaci Refinitiva).

Nakon što su propali pregovori o novom planu stimulacija prije izbora, novi stimulacijski plan za američku ekonomiju je u pripremi - težak (za sada) 900 B USD što će vjerojatno biti predmet razgovora idućih dana i tjedana. Očekuje se da će oko 12 milijuna Amerikanaca izgubiti pokriće za nezaposlene kada 26. prosinca isteknu programi za pomoć u slučaju nezaposlenosti (PUA) i hitne naknade za pandemiju (PEUC), tako da je ova vijest svakako dobrodošla za tržište.

Janet Yellen je potvrđena kao buduća ministrica financija u Bidenovoj administraciji vijest koja je pozitivno dočekana na Wall Streetu. Kako će to utjecati na odnose s Kinom još se ne zna, ali ono što se zna su njezini stavovi od prije, a to je da je pobornik slobodne trgovine i međunarodnih trgovinskih sporazuma. Kad smo kod Kine, predsjednik Trump objavio je izvršnu uredbu kojom zabranjuje poslovanje svim američkim kompanijama s bilo kojom kineskom kompanijom koja je kontrolirana od strane kineske vojske a među njima su i SMIC, najveći kineski proizvođač čipova, kao i CNOOC, veliki proizvođač nafte i plina. Vijest nije potaknula reakcije na Wall Streetu, jer se ionako čeka nova administracija i njihovi potezi po pitanju Kine.

Zaključno, ako sve bude prema očekivanjima i cjepivo krene s upotrebom ovaj mjesec i početkom godine, slijedeća pozornost tržišta će biti na prvim potezima nove američke administracije te nadolazećim ekonomskim podacima u narednom periodu.

16. travanj 2024 19:37