Svijet
StoryEditor

Za razliku od Kine, SAD nema namjeru zabraniti kriptovalute

04. Listopad 2021.
Zabrana bitcoina

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell prošli tjedan rekao je Kongresu da nema namjeru zabraniti kriptovalute kao što je to učinila Kina.

Powellov odgovor uslijedio je nakon pitanja zastupnika Teda Budda tijekom saslušanja Odbora za financijske usluge Zastupničkog doma o odgovoru Ministarstva financija i Federalnih rezervi na pandemiju.  

- Je li vaša namjera zabraniti ili ograničiti korištenje kriptovaluta, kao što vidimo u Kini? - Budd je upitao glavnog čovjeka američke središnje banke, citirajući Powellove srpanjske komentare da bi stvaranje digitalnog dolara moglo učiniti stablecoine nevažnima.

"Ne", odgovorio je Powell, pojasnivši da je u svom ranijem svjedočenju mislio na stablecoine, a ne na sve kriptovalute.

 - Nema namjere zabraniti ih. Ali stablecoini su poput novčanih fondova, oni su poput bankovnih depozita, ali su u određenoj mjeri izvan regulatornog perimetra. I prikladno je da budu regulirani. Ista aktivnost, ista regulacija - rekao je Powell.

Stablecoini, kao što su Tether i USDC, digitalni su tokeni dizajnirani za održavanje vrijednosti 1:1 s fiat valutom. Powell je izrazio zabrinutost zbog Tetherovih operacija u prošlosti, ističući da USDT nije u potpunosti podržan od strane američkih dolara u banci, već kombinacijom stvarnih dolara i druge imovine, uključujući dug u obliku komercijalnih papira.

- Većinu vremena su vrlo likvidni, sve je u redu. Ali tijekom krize, tržište jednostavno nestaje. I tada će ljudi htjeti svoj novac - izjavio je Powell.

Regulacija će, smatra, osigurati da potrošači mogu izvući svoj novac u slučaju krize. A njegova stajališta nisu u potpunosti različita od pro-bitcoin senatorice Cynthie Lummis.

- Može se raditi o tome da stablecoine trebaju izdavati samo depozitarne institucije ili putem novčanih fondova ili sličnih vozila. Stablecoini moraju biti 100 posto poduprti gotovinom i novčanim ekvivalentima, a to treba redovito revidirati - izjavila je Lummis.

Powell je surađivao s ministricom financija Janet Yellen na nacrtu stablecoin zakona, koji se očekuje u sljedećih nekoliko tjedana. Ne očekuje se da će se dotaknuti drugih kriptovaluta, uključujući bitcoin i ethereum.

Narodna banka Kine nije imala takav stav, nedavno pojačavajući svoje napore da ograniči upotrebu kriptovaluta čak i dok eksperimentira s vlastitom digitalnom valutom središnje banke. To je dovelo do toga da su mjenjačnice poput Huobija ograničile pristup milijardi kupaca u kontinentalnoj Kini.

Profesor prava Rohan Grey, koji je pomogao u izradi zakona o provedbi sustava Stablecoin Tethering and Bank Licensing Enforcement (STABLE), izjavio je da američki Fed ima drugačiji djelokrug od PBoC-a.   

Na pitanje koju moć posjeduje Powell i Fed što se tiče regulacije kriptovaluta, Grey je rekao ne nužno puno, ali naravno, ako Fed iznese svoje stajalište o zabrani, postavio bi jasan pokazatelj i smjer za širu regulatornu i kongresnu raspravu.

19. travanj 2024 05:07