Svijet
StoryEditor

Zanimljiva situacija na svjetskom tržištu žitarica, količine sojinog zrna blizu rekordnih

10. Siječanj 2020.
Piše:
piše Iva Marđetko Mateš
[email protected]

Nakon blagdana i ulaska u novu  2020.godinu konačno se svi vraćaju u radni ritam. U međuvremenu na svjetskim robnim burzama nije bilo niti burno niti uzbudljivo.

Iako su cijene svih žitarica blago rasle i padale u posljednja dva tjedna, konačna cijena se nije značajnije mijenjala ponajviše zbog odnosa eura i američkog dolara. Pravilo je da pravila nema, no nakon višegodišnjeg praćenja kretanja cijena žitarica i svjetskih valuta može se zaključiti da je odnos uvijek u korelaciji. Primjerice, u slučaju da cijena sojine sačme na CME-u značajnije raste odnos eura i američkog dolara će jačati što će u konačnici korigirati cijenu. U slučaju da burzovna cijena pada navedeni odnos će također slabjeti i definirati cijenu koja je na burzi izražena u američkom dolaru dok se europski kupci odlučuju na ugovore u eurima.

Svakako je potrebno biti oprezan pri sklapanju terminskih ugovora jer je moguće samo nagađati, a nikako znati sa sigurnošću kako će se kretati vrijednost najtraženijih svjetskih valuta u periodu od godinu dana i ponajviše zbog nepredvidivih situacija koje mogu i drastično utječu na svjetska tržišta.

Iako smo svjedočili odnosima eura i američkog dolara od čak 1,5 današnji odnos se kreće oko 1,115. 

Prvi USDA WASDE izvještaj u 2020.godini s konkretnim brojkama i podacima bit će objavljen u subotu u večernjim satima po našem vremenu. Prema trenutačnim vijestima iz Brazila, količine sojinog zrna su blizu rekordnih, a Kina i dalje ima velike zalihe brazilskog sojinog zrna.

Konkurencija je velika i biti će zanimljivo pratiti razvoj situacije na svjetskom tržištu žitarica. 

26. travanj 2024 07:38