Svijet
StoryEditor

Zaustavljanje prometa u kineskoj luci Ningbo ostavit će trajne posljedice

19. Kolovoz 2021.
Luka Ningbo

Samo jedna COVID-pozitivna osoba uspjela je zaustaviti promet u kineskoj kontejnerskoj luci Ningbo zbog čega je ponovno nastao kaos u brodskom prometu na svjetskoj razini.

U nekoliko velikih kineskih luka nastale su ogromne gužve jer se brodovi koji su trebali pristati u Ningbu preusmjeravaju, a zbog cijele situacije je usporen ukrcaj i isporuka robe. Također, situaciju otežava i to što Kina vodi politiku 'nulte tolerancije na COVID-19' zbog čega luke imaju stroga pravila za brodove koji pristaju u kineskim lukama.

Reuters navodi da je u utorak više od 50 kontejnerskih brodova stajalo u redu u luci Ningbo, što je duplo više u odnosu na dan kada je otkriveno da se pojavila osoba pozitivna na COVID-19, a zbog toga su međunarodne brodske kompanije upozorile svoje klijente na kašnjenja, ali i da će doći do promjene ruta brodova. Reuters također izvještava da je najmanje 14 plovila kojima upravlja CMA CGM, pet plovila Maersk i četiri broda Hapag-Lloyd odlučilo zaobići Ningbo. Naravno, zaustavljanje i usporavanje brodskog prometa ostavlja veliki utjecaj na financije, a posljedice bi se mogle dugo osjetiti.  

Kako komentira Marin Škufca, direktor Liburnia Maritime Agency, ove situacije su kompleksne i ne rješavaju se tako brzo s obzirom na to da uzrokuju lančanu reakciju koja utječe na generalno povećanje cijena u brodskom prometu.  

image

Marin Škufca

foto Dražen Lapić
Cijela ova situacija je zapravo prilično čudna jer se nikada nije dogodila tolika potražnja, a istovremeno toliki manjak brodskog prostora. Sve ovo će dakako utjecati na povećanja vozarina koje su sada i do 10 puta veće u odnosu na prije – komentirao je Škufca te dodao da će se posljedično dogoditi i rast cijena sirovina.

Korona nije jedini problem

Naravno, kao i na cijeli svijet, novonastala situacija odražava se i na Hrvatsku, pogotovo na građevinare i metalurge. Škufca je istaknuo da su vozarine u nekim slučajevima trenutno i duplo veće. Također, iako je teško reći bi li se dogodio ovakav scenarij da nije u jeku pandemija, korona nije jedini faktor koji u posljednje vrijeme utječe na brodski promet.

– Moje mišljenje je da nije samo korona utjecala na ovakvu situaciju. Imali smo i situaciju s blokiranjem Sueskog kanala, ali i generalno online trgovanje je sve popularnije i to stvara sve veću potražnju za brodskim prometom i prostorom – objasnio je Škufca.

Zbog svega kinesko gospodarstvo gubi zamah, a globalni lanci opskrbe suočavaju se s daljnjim problemima te je upitno kada će se riješiti situacija koja će ostaviti posljedice.

– Trenutno ne vidim naznake da će se cijela situacija poboljšati. U takvim procesima je potrebno neko vrijeme kako bi došlo do ponovne promjene na bolje – dodao je Škufca.

17. travanj 2024 09:24