Svijet
StoryEditor

Zbog situacije između Kine i SAD-a pala cijena soje, vrijeme će pogodovati berbi kukuruza

30. Listopad 2019.

Cijena američkog sojinog zrna i sojine sačme pala je proteklog tjedna 5 do 7 usd/mt zbog nedostatka informacija oko situacije između Kine i SAD-a. Kini trenutno ozbiljne probleme stvara afrička svinjska gripa zbog koje je populacija svinja smanjena za čak 40 posto. Stoga i kad sporazum između ove dvije države bude postignut Kina neće trebati soje u razmjerima od prošlih godina. Rana žetva u određenim područjima pokazuje širok raspon prinosa no još je prerano govoriti hoće li ukupni prinosi biti veći ili manji.

Prema zadnjim prognozama i u Americi se očekuje drastično zahladnjenje koje bi moglo pogodovati nadolazećoj berbi kukuruza jer će tlo biti tvrdo i podatno. Prema zadnjim USDA podacima zrelost kukuruza se kreće oko 86 posto dok je normala 97 posto. Do danas je berba dosegla 30 posto za usporedbu s petogodišnjim prosjekom koji iznosi 47 posto. Američki farmeri mogu dostići berbu vrlo lako, stoga ova brojka neće imati značajniji utjecaj na cijenu.

Kao i proteklih nekoliko tjedana u Peruu je i dalje vrlo tiho i mirno po pitanju ribljeg brašna. Špekulira se oko nove kvote koja bi trebala iznositi 2 milijuna mt ribe. Pred nama je dugi vikend stoga ćemo obujam nove kvote saznati početkom idućeg tjedna kada se svi vrate na posao.

Prema MSI Ceresu nova kvota će odrediti i kretanje cijena ribljeg brašna. Ukoliko kvota bude niža cijena ribljeg brašna će porasti dok će cijena pasti ukoliko kvota bude veća nego što je očekivano.

Opskrba ribljeg brašna na globalnom nivou je fiksna dok se potražnja za životinjskim proteinima povećava iz godine u godinu, stoga je za očekivati da će cijene biti samo više.

Izvještaj 'Fishing for Catastrophe' naglašava kako je proizvodnja ribljeg brašna dovela do kolapsa ribljih zaliha u Indiji, Gambiji i Vijetnamu. Ovo svakako nije novost s obzirom da smo svjedočili mnogim područjima koja su uništena zbog pretjeranog ulova ribe. Iako Peru i Čile imaju vrlo strogu regulativu o ribolovu, zapadna Afrika i Azija su jako dugo bile i više nego otvorene za eksploataciju prirodnih resursa bez ikakve kontrole.

Pred Britanijom su novi izbori zakazani za 12. prosinca 2019. Boris Johnson smatra kako Britanija treba novi parlament koji će biti sposoban izvesti zemlju iz EU i provesti Brexit. Velika Britanija ostaje članicom EU do 31. siječnja 2020., a do tada je potrebno ratificirati sporazum o razduživanju. Biti će zanimljivo vidjeti kako će izlazak Britanije utjecati na svjetske burze i valute.

24. travanj 2024 16:55