Tehnopolis
StoryEditor

10 stvari koje trebate znati o Windowsima 10

22. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Microsoft je u srijedu medijima predstavio detalje novog operativnog sustava Windows 10.

O najnovijim rješenjima govorili su Microsoftovi Terry Myerson, Joe Belfiore, Phil Spencer te CEO kompanije Satya Nadella.

Donosimo deset najbitnijih karakteristika:

Desktop, tablet, mobitel – s Windowsima 10 je svejedno

Windowsi 10 na jedinstven način objedinjavaju sve platforme – od desktopa, tableta, smartphonea pa do Xboxa. Također, identično će izgledati na svim navedenim platformama.

Besplatno je

Za sve korisnike Windowsa 7, Windowsa 8 i Windowsa 8.1, nadogradnja na Windows 10 bit će besplatna. Doduše, kad je riječ o Windowsima 7 nadogradnja će biti besplatna samo prvih godinu dana. Takva politika zapravo je popriličan odmak od dosadašnje Microsoftove prakse. Nova filozofija kompanije jest da je operativni sustav u suštini usluga, stoga i u budućnosti možemo očekivati slične obrasce.

Spartan

Sva nagađanja o Microsoftovom novom browseru su se pokazala istinitima. Spartan ima potpuno novi izgled. Između ostalog, postoji način rada predviđen za čitanje (reading mode), koji funkcionira i offline. Preglednik podržava i stvaranje bilješki izravno na web stranicama, pregled PDF-ova, a na njega se oslanja i Cortana, Microsoftov pandan sustavu za prepoznavanju glasa poput Appleove Siri. Spartan će biti dostupan kroz tri do pet mjeseci.

Cortana

Microsoft se počeo uvelike oslanjati na Cortanu - virtualnu asistenticu koju je moguće pozvati glasovno, bez potrebe rada s mobitelom, no sada stiže i na stolna računala. Mobitel, desktop, nije bitno, Cortana je prisutna, a sada se nalazi čak i u browseru. Omogućeno je korištenje na 7 jezika, a dobila je i neke nove funkcionalnosti, poput pametnog pretraživanja i razumijevanja prirodnog govora.

Aplikacije

Zanimljiva je činjenica da će budući korisnici imati sve aplikacije na svim uređajima ukoliko podržavaju tzv. univerzalni standard. Nema više situacija da neku aplikaciju možete pronaći samo na nekim sučeljima.

Gaming

Od ove će edicije na Windowsima biti dostupna Xbox aplikacija. Mnoge karakteristike Xbox One konzole bit će dostupne na računalima i tabletima, uključujući chat preko Xbox live servisa. Štoviše, igre sa vašeg Xboxa moći će se putem streaminga u lokalnoj mreži igrati i na PC računalima s Windowsima 10, a u igrama koje podržavaju i Xbox One i Windowse 10, poput novog Fablea, bit će omogućen i međusobni multiplayer.

Fotografije posvuda

Aplikacija Photos u potpunosti će iskoristiti princip ‘svugdje iste aplikacije‘. Kao backup se koristi One Drive servis u oblacima.

Windows Holographic

Ovo je, pak, nešto potpuno novo. Tehnologija putem hologramskih naočala spaja virtualnu stvarnost s hologramskim prikazom. Predstavljene su najnaprednije hologramske naočale – HoloLens – koje funkcioniraju i bez povezivanja s mobitelom ili računalom. Uz naočale dolazi i softver HoloStudio. Prilikom kreiranja ove tehnologije Microsoft je surađivao s NASA-om.

Surface Hub

Surface Hub je novost u poslovnoj sferi. Riječ je o 4K zaslonu od 84 inča, koji može služiti kao računalo ili prezentacijska ploča. Zaslon je osjetljiv na dodir, a podržava i poseban stylus. U njega je ugrađen i Skype, pa se može pretpostaviti da Microsoft tako gleda na budućnost video konferencija i sastanaka.

Dostupnost

Još nitko ne zna kada će Windows 10 biti dostupan za široku upotrebu. Za HoloLens i Surface Hub također nije poznat datum. Okvirno, jesen se čini kao relativno razuman vremenski okvir.

02. svibanj 2024 12:54