Tehnopolis
StoryEditor

12 činjenica koje niste znali o Timu Cooku

09. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Tim Cook je jedna od najčuvenijih figura u Silikonskoj dolini.

Njegov uspon na poziciju prvog čovjeka Applea donio mu je pažnju medija, a 2012. godine je Adam Lashinsky, novinar Fortunea, objavio knjigu ‘Inside Apple‘.

Ta je knjiga bila među prvim uvidima u narav novog CEO-a Applea. Donosimo nekoliko zanimljivih informacija o njemu:

1. Cook je diplomirao na Auburn Universityju, gdje je studirao industrijski inženjering. Rodio se u Robertsdaleu, u Alabami.

2. Mnogi ga nisu uopće uzimali u obzir kao Jobsovog nasljednika, smatrajući da nikada neće biti CEO, tvrdi Lashinsky.

3. Prije nego se pridružio Appleu, 12 je godina radio za IBM.

4. Dok je radio u IBM-u, završio je poslijediplomski studij menadžmenta (MBA) na sveučilištu Duke, pri čemu je predavanja pohodio noću.

5. Cook i Jobs nisu imali mnogo toga zajedničkog, osim ljubavi prema rock-and-rollu šezdesetih.

6. Cook Appleom upravlja ‘tihom mirnoćom‘, tvrdi Lashinsky. Tako je, na sastanku na kojem se raspravljalo o problemima u Aziji, Cook izjavio kako bi netko trebao otići tamo i riješiti situaciju. Nakon pola sata okrenuo se jednom od direktora i upitao ga ‘Zašto si ti još tu?‘. Direktor je istog trenutka otišao u Kinu. Nije se niti spakirao.

7. Cook se ne razbacuje stečenom imovinom. Iako raspolaže imovinom koja prelazi 100 milijuna dolara, živi, kako Lashinsky objašnjava, u ‘skromnom domu u Palo Altu‘.

8. Dok mnogi lideri tehnološke industrije uživaju u egzotičnim odmorima diljem svijeta, Cookov idealni godišnji odmor je šetnja po nacionalnom parku Yosemite.

9. Iako ima jako gust raspored, na jednom je sastanku rekao kako redovito gleda CNBC i ESPN.

10. Cook je imenovan Appleovim CEO-om istog dana kada je Jobs napustio tu poziciju. Odbor nije ozbiljno razmotrio nikog drugog osim Cooka za ulogu Jobsovog nasljednika.

11. Tim Cook je filantrop. Ustanovio je program za humanitarne donacije zaposlenika preko čega se godišnje prikupi i deset tisuća dolara.

12. Jobsov savjet Cooku bio je da ne pita ‘što bi Jobs učinio, već što je ispravna stvar‘.

20. travanj 2024 06:31