Tehnopolis
StoryEditor

12 nevjerojatnih činjenica o Appleu

01. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Nekoliko zadnjih godina Apple je napredovao suludim ritmom. Nakon tektonskih promjena na tržištu glazbe koje je napravio digitalnim servisom iTunes i iPod MP3 sviračem, definirao je tržište pametnih telefona iPhoneom, a nakon toga i ideju osobnog računala iPadom, još uvijek uvjerljivo najprodavanijim tabletnim računalom na svijetu.

Stvari su se promijenile kada je Samsung postao konkurentan i na tržište izbacio niz svojih modela smartphonea s većim ekranima, a ubrzo su mu se pridružili i drugi proizvođači sa svojim modelima telefona zasnovanim na Android platformi.

Takva je situacija rezultirala činjenicom da se Appleov rast počeo iskazivati jednoznamenkastim ciframa, a mnogi su se počeli pitati što se to događa s Appleom.

Situaciji nisu pomogle ni serije sudskih procesa vođenih između Applea i Samsunga vezane uz dizajn smartphonea i tableta. 2011. godine te su se dvije kompanije sporile oko 19 sudskih slučajeva u devet zemalja, broj koji je ubrzo prerastao u 10. 2013. broj tužbi narastao je na 50, a vodile su se po cijelom svijetu s milijardama dolara u pitanju. Apple je pobijedio u SAD-u, Samsung u Južnoj Koreji, Japanu i Ujedinjenom Kraljevstvu. To naravno nije kraj tužbama, niti je njihov kraj moguće predvidjeti u bliskoj budućnosti.

Ipak, vrlo često se zaboravlja u kojoj je mjeri Apple gigantska tvrtka, te kako usprkos svemu navedenom i dalje ostvaruje nevjerojatne poslovne rezultate.

Evo nekoliko nevjerojatnih činjenica o tom poslovnom divu koji će vas iznenaditi.

1. Apple je akumulirao 43.7 milijarde dolara od prodaje u prva tri mjeseca 2014. godine, što je iznos veći od prihoda koje su Google, Amazon i Facebook ostvarili ZAJEDNO.

2. Appleov iPhone generirao je 26 milijardi dolara prihoda. Ukupno poslovanje Microsofta procijenjeno je na 20.04 milijarde dolara u istom periodu. iPhone također bilježi i brži rast od Microsofta.

3. iPad je u posljednjem kvartalu zaradio 7.6 milijardi dolara, što se interpretira kao neuspješan kvartal. Facebook je u istom periodu zaradio 2.5 milijardi dolara. Usporedbe radi, Facebook je u zadnjih 12 mjeseci zaradio 8.9 milijardi dolara.

4. iTunesi su u prvom kvartalu zabilježili prihod od 4.57 milijardi dolara. Netflix je u 12 mjeseci zaradio ‘tek‘ 4.37 milijardi.

5. Appleova neto dobit iznosi 10.2 milijarde dolara u prvom kvartalu, što je više nego što je Amazon zaradio u svih 20 godina postojanja.

6. Appleova neto dobit na četrnaestom je mjestu najvećih neto dobiti u povijesti. Veća je i od profita kojeg je Exxon ostvario u zadnjem kvartalu (Exxon još nije izbacio podatke za prvi kvartal).

7. Apple raspolaže gotovinom u iznosu od 150.6 milijardi dolara. S tim novcem može kupiti Facebook (prema zadnjoj procjeni vrijednosti Facebooka) ili odjednom kupiti Netflix, Teslu, Twitter, Dopbox, Pandoru i Spotify. Nakon toga bi tvrtka i dalje raspolagala s 59 milijardi dolara gotovine.

8. Apple ipak ne kreće u šoping poput gore navedenog. Umjesto toga, Apple je odobrio otkup 130 milijardi dolara dionica. Za kontekst, Amazonova stopa povrata od dionica trenutno iznosi približno 137 milijardi dolara.

9. Apple u Kini broji prihod od 9.3 milijarde, što je iznos koji tvrtka zaradila u SAD-u u periodu od tri godine. Do sljedećeg bi kvartala Apple mogao više zaraditi u Kini nego u cijeloj Europi.

10. iTunes trenutačno ima 800 milijuna korisničkih računa. To je 800 milijuna podataka s kreditnih kartica. Niti jedna druga tvrta na svijetu ne raspolaže tolikom količinom korisničkih podataka.

11. Samsung je prodao dvostruko više mobilnih uređaja od Applea, ali je akumulirao gotovo jednak prihod i znatno manji profit. (Samsung je zaradio 6.3 milijarde, a Apple 13 milijardi dolara).

12. Apple je izašao s podatkom o 60 milijuna novih korisnika u posljednjih šest mjeseci. Twitter, koji je besplatan, ima 23 milijuna novih korisnika u istom periodu.

19. travanj 2024 10:52