Tehnopolis
StoryEditor

13 trendova za 2014. godinu iz područja tehnologije, medija i telekomunikacija

15. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

U najzanimljivije trendove sektora tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT) za 2014. godinu ubrajaju se procijenjena prodaja 10 milijuna predmeta nosive tehnologije, udvostručenje broja pretplata na televizijske kanale u 50 milijuna kućanstava, porast prava na prijenos premijskih sportskih programa za 14 posto, prvenstveno sjevernoameričkih sportskih liga i europskog nogometa, kao i mogući porast broja posjeta internetskim stranicama.

Navedeno pokatzuje 13. izdanje Deloitteovih Globalnih predviđanja u TMT sektoru. Uz to, u 2014. godini prognozira se porast prodaje phableta — pametnih telefona većih dimenzija koji su kombinacija mobitela i tableta — u odnosu na tablete za 25 milijardi dolara, dok se ukupna vrijednost prodaje pametnih telefona, tableta, osobnih računala, televizora i igraćih konzola procjenjuje na više od 750 milijardi dolara, nakon čega slijedi daljnja konvergencija načina korištenja od strane potrošača.

Evo kojih 13 trendova Dellotovi analitičari predviđaju za ovu godinu.

1. Masovni otvoreni on-line tečajevi (Massive Open Online Courses, MOOCs): još nisu u zoni proboja, no predstoji im svijetla budućnost

Prijava studenata i učenika za MOOC porast će 100 posto u odnosu na 2012. godinu na više od 10 milijuna tečajeva, no niska stopa završetka studija u 2014. godini bit će upravo u tom obliku studija. Rastuća svijest o važnosti on-line edukacije ponukat će obrazovne institucije da povećaju ulaganja u to područje, iniciraju širenje prihvaćanja akreditacija stečenih putem on-line studija i primjenu ovog načina izobrazbe u poduzećima.

2. Telemedicina: vizita 21. stoljeća

Svijet će zabilježiti 100 milijuna e-vizita, što znači moguću uštedu više od 5 milijardi dolara u usporedbi s osobnim posjetima liječnika te rast od 400 posto u odnosu na 2012. godinu.

3. Jedan za sve: raslojavanje tržišta tableta

Broj proizvedenih malih tableta (dimenzije zaslona ispod 9 inča) prvi puta premašuje broj velikih tableta (dimenzije zaslona više od 9 inča). Očekujemo da će se baza malih tableta do kraja prvoga tromjesečja povećati na 165 milijuna uređaja, što je blaga prednost u odnosu na 160 milijuna velikih tableta.

4. Nosiva tehnologija

U 2014. godini očekuje se prodaja 10 milijuna pametnih naočala, traka za vježbanje i satova u vrijednosti 3 milijarde dolara. U ovoj se skupini najveći prihodi očekuju od prodaje pametnih naočala, točnije oko četiri milijuna naočala po prosječnoj prodajnoj cijeni od 500 dolara. Prognozira se prodaja četiri milijuna pametnih traka za vježbanje po prosječnoj cijeni od 140 dolara te oko dva milijuna satova po prosječnoj cijeni od 200 dolara.

5. Konvergentni uređaja u kućanstvu u vrijednosti 750 milijardi dolara: sve bliže stabilizaciji

Prodaja pametnih telefona, tableta, osobnih računala, televizora i konzola za videoigre u 2014. godini trebala bi premašiti 750 milijardi dolara, što je porast za 50 milijardi dolara u odnosu na 2013. godinu i gotovo dvostruko više od ukupne realizacije iz 2007. godine. No, čini se da slijedi stabilizacija: prihodi od prodaje i dalje će rasti, ali sporije nego u proteklih deset godina, uz očekivanu gornju granicu od oko 800 milijardi dolara godišnje.

6. Udvostručenje pretplate na televizije

 Broj kućanstava koja su pretplaćena na dvije ili više usluga ove vrste dosegnut će 50 milijuna do kraja 2014. godine, pri čemu se od dodatnih pretplata očekuje prihod od oko 5 milijardi dolara. Dodatnih 10 milijuna kućanstava bit će pretplaćeno na premijske programe u sklopu već postojeće pretplate na druge usluge, kao što je širokopojasni pristup.

7. Pravo na emitiranje premijskih sportskih programa: dodatna premija

Vrijednost emitiranih premijskih sportskih programa porast će na 24,2 milijarde dolara, tj. 14 posto, odnosno 2,9 milijardi dolara u odnosu na 2013. godinu. Povećanje u naknadama za pravo emitiranja bit će posljedica novih ugovora određenih vodećih europskih nogometnih i važnijih sjevernoameričkih sportskih liga.

8. Mjerenje gledanosti televizije: u dobru i u zlu

Mjerenje gledanosti domaćih televizijskih programa trebalo bi za desetke milijuna gledatelja biti sve točnije zahvaljujući uvođenju hibridnog mjerenja. Ovakvo mjerenje omogućuje uključivanje gledanosti putem osobnih računala, tableta i pametnih telefona u ukupnu gledanost, ali i drugih skupova podataka, kao što su odabir kanala putem digitalne zemaljske i satelitske televizije te zapisa poslužitelja o korištenju usluge videa na zahtjev.

9. Izvođačka prava podižu prihode od emitiranja glazbenih zapisa

Prihodi od izvođačkih prava, tj. naknada za pravo emitiranja glazbenih zapisa u javnosti, po prvi bi put trebali premašiti milijardu dolara, što je značajan iznos za 16 milijardi dolara vrijednu industriju glazbenih zapisa.

10. Phableti nisu osmo čudo svijeta

Prodaja phableta, tj. pametnih telefona sa zaslonom dimenzija od 5 do 6,9 inča, činit će četvrtinu prodanih pametnih telefona, što u brojkama iznosi 300 milijuna uređaja i dvostruko je više nego u 2013. godini te deseterostruko više u usporedbi s 2012. godinom. No nakon inicijalnog uspjeha postignutog među korisnicima, 2014. bi mogla biti prijelomna godina za phablete, jer udio korisnika pametnih telefona koji će biti spremni koristiti uređaj većih dimenzija neće biti toliko visok.

11. Generacijski jaz među korisnicima pametnih telefona. Stariji od 55 godina? Za vas nema aplikacija.

Najveći godišnji rast prodaje pametnih telefona na razvijenim tržištima bit će zabilježen među korisnicima starijima od 55 godina. Do kraja godine udio vlasnika pametnih telefona iz ove dobne skupine trebao bi se povećati na 45 do 50 posto, što je oko 70 posto niža penetracija nego u dobnoj skupini do 54 godine.

12. SMS poruke naspram instant razmjene poruka

Usluge instant razmjene poruka putem mobitela (IM) će s 50 milijardi poruka dnevno više nego dvostruko premašiti promet od 21 milijardu SMS-ova.

13. Podatkovni uređaji za posebne uvjete po cijeni od 250 dolara: oživljavanje terenskih mobitela

Cijena po kojoj će na tržište biti lansirane nove generacije mobitela za rad u ekstremnim uvjetima, namijenjenih terenskim radnicima koji ih koriste za provjeru automobila u najmu, autocesta ili dostavu paketa past će na 250 dolara.

18. travanj 2024 22:13