08. ožujak 2012.

168 prijedloga softverskih aplikacija i usluga

lider.media
lider.media

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) prikupila je ukupno 168 prijedloga od 125 različitih pravnih ili fizičkih osoba po javnom pozivu za dostavu prijedloga softverskih aplikacija i usluga koje potpomažu brži razvoj područja od posebne državne skrbi, brdsko-planinska područja i otoke, priopćili su danas iz te agencije.

Taj je javni poziv nedavno bio produljen do 29. veljače zbog velikog interesa javnosti. Njegovim završetkom počinje iduće faza realizacije programa, odnosno ocjenjivanje i odabir najboljih prijedloga od strane povjerenstva koje čine predstavnici HAKOM-a, HZZO-a, CARNet-a i Hrvatske vatrogasne zajednice.

Nakon odabira najboljih prijedloga izradit će se dokumentacije za nadmetanja kako bi se objavili natječaji za izbor izvođača pojedine ideje. Odziv na HAKOM-ovu inicijativu premašio je prvotne procjene ukupnog broja mogućih ideja, kao i broja pravnih i fizičkih osoba-podnositelja.

U HAKOM-u smatraju kako bi iznimno velik broj prijedloga trebao osigurati realizaciju softverskih aplikacija i usluga koje će pomoći razvoju gospodarstva, povećati kvalitetu života i omogućiti veće uključenje stanovništva u informatičko društvo. HAKOM-ov Program razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima predviđa potpore za čitav lanac vrijednosti koje čine širokopojasni ekosustav - brzu mrežu, usluge, aplikacije i opremu.