Tehnopolis
StoryEditor

18 uspješnih startup kompanija čije su ideje na početku zvučale suludo

20. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Najuspješnije startup kompanije retrospektivno zvuče potpuno logično i očito. To nam se čini zato što je ideja do trenutka kada je došla do nas već sakupila kritičnu masu sljedbenika.

Uspješni satrtup projekti nerijetko su rezultat ideja koje u početku svi ismijavaju. Ima smisla, zapravo – ako je ideja toliko jasna i neupitna, netko bi je se već odavno sjetio.

Donosimo 18 startupova čije su ideje u početku zvučale suludo, a pretvorili su se u općeprihvaćene i nevjerojatno popularne kompanije:

Facebook: Svijetu je potreban još jedan MySpace ili Friendster. Mi ćemo ga za početak omogućiti nedruštvenim ljudima s Ivy Leaguea.

Dropbox: Kreirat ćemo rješenje za dijeljenje dokumenata i sinkronizaciju iako na tržištu postoji nekolicina sličnih rješenja koje financiraju goleme kompanije kao što je Microsoft. Imat će samo jednu funkciju.

Amazon: Prodavat ćemo knjige online iako se korisnici i dalje boje koristiti kartice za online kupnju. Troškovi slanja će zapravo anulirati uštedu koju ostvaruju na popustima za knjige. Ipak, potrošači će nastaviti naručivati knjige online jer je jednostavno.

Virgin Atlantic: Avio prijevoz je kul. Zašto ne bismo postali avioprijevoznici? Koliko to može biti teško? Od konkurencije ćemo se razlikovati smiješnim videima o sigurnosti prijevoza i činjenicom da nismo šu.ci.

Mint: Dajte nam informacije o bankovnom računu, karticama i slično, a mi ćemo vam ih vratiti napisane u lijepom fontu. Dodatno, bit će zelene kako biste se osjećali bogatijima.

Palantir: Kreirat ćemo tajanstveni analitički sustav, kompaniju smjestiti u Kaliforniju, zaposliti mlade inženjere koji su tek izašli s fakulteta, nećemo zaposliti prodajne predstavnike i na kraju ćemo sklopiti poslove s tajnim službama.

Craigslist: Sve će biti ružno. I besplatno.

iOS: Bit će to potpuno novi operativni sustav koji neće koristit niti jednu od milijun postojećih aplikacija. Samo one koje je kreirao Apple. Neće postojati cut i paste opcija.

Google: Radimo na najvećoj internet tražilici dvadesetog stoljeća u vremenu kada se nitko time ne želi baviti jer nije profitabilno. Nećemo objavljivati plaćene oglase u obliku članaka kako vas ne bi ometali u pretrazi.

GitHub: Sistemski inženjeri će plaćati mjesečnu naknadu do kraja svog života kako bi na besplatnim softverima stvarali besplatne softvere.

PayPal: Ljudi će koristiti svoje nesigurne email adrese kako bi jedni drugima uplaćivali stvarni novac, bez obzira na to što smo dvadesetogodišnjaci sa simpatičnim imenom koji nemaju veze s bankama.

Paperless Post: Mi smo kao Evite, ali nismo besplatni.

Instagram: Filteri! Imamo filtere!

LinkedIn: Kreirat ćemo poslovnu društvenu mrežu, usmjerenu na tridesetogodišnjake i četrdesetogodišnjake koji će je koristiti svakih pet godina kada budu tražili posao.

Tesla: Umjesto da izrađujemo baterije i prodajemo ih po Detroitu, mi ćemo kreirati potpuno novu vrstu automobila. Ispočetka.

SpaceX: Ako može NASA, možemo i mi.

Firefox: Kreirat ćemo novu i bolju tražilicu iako 90 posto računala u sebi već ima ugrađenu besplatnu tražilicu.

Twitter: Bit će to nešto kao mail, SMS ili RSS. Osim što neće biti to. Najprije će ga koristiti štreberi, a potom Britney Spears i Charlie Sheen.

19. travanj 2024 18:20