Tehnopolis
StoryEditor

4K za mase

25. Travanj 2015.
Piše:
Branimir Kovač

Za prosječan 4K televizor velikih i poznatih kompanija i dalje je potrebno izdvojiti pozamašnu svotu koja prelazi prosječnu plaću i u razvijenijim zemljama (o Hrvatskoj da ne govorimo), a sve dok je tako, nema govora o većem širenju ove tehnologije.

No počeli su se pojavljivati i cjenovno pristupačniji modeli, a među predvodnicima je i američka, u nas slabije poznata, tvrtka Vizio. Njihova linija M-Series 4K televizora za 2015. pokriva različite veličine ekrana, a sve po cijenama koje su, barem na američkom tržištu, vrlo povoljne za ovu kategoriju proizvoda. Najjeftiniji početni model dolazi u veličini od 43 inča i stoji 600 dolara, a najveći, 80-inčni, 4000 dolara, što je s obzirom na veličinu i stanje na tržištu također povoljno.

Svi modeli dolaze sa šesterojezgrenim procesorom zaduženim za procesiranje slike, kao i dual band Wi-Fijem po 802.11ac standardu. Budući da servisi poput Netflixa i Amazona već nude streaming 4K sadržaja, uz ove televizore i odgovarajući router moguće ih je putem kućne mreže prikazivati bez potrebe za žičanim povezivanjem. Valja se samo nadati da će jeftiniji 4K uređaji te navedeni servisi uskoro biti dostupni i u ovim krajevima.

11. svibanj 2024 07:09