09. srpanj 2019.

Ako mislite da imate super slušalice, ovo morate vidjeti

Bose okviri    Bose
piše Jozo Knez
jozo.knez@lider.media
piše Jozo Knez [email protected]

Slušanje glazbe u pokretu popularno je još od kraja 70ih godina pojavom prvih Boombox kazetofona. Ti veliki kazetofoni, nalik na kovčeg s dva zvučnika proširili su se veoma brzo među urbanom mladeži tog vremena, a često se nazivao i ghetto-blaster jer se povezivao s hip hopom kojega su naravno preferirali ljudi iz geta. Krajem 70ih pojavilo se i novo čudo iz Japana, točnije kompanije Sony. Riječ je naravno o Walkmanu koji je držao primat više od 20 godina kao najbolji i najjednostavniji način slušanja glazbe u pokretu. Nakon njega stigao je i discman. CD-i su preuzeli primat nad kazetama i polako je započela nova era slušanja glazbe. CD je nudio bolju kvalitetu i više prostora, ali i on je brzo zaboravljen pojavom MP3 playera. Od jednom, točnije od 2000. godine sva je glazba stala na mali plastični stick koji ste mogli nositi u džepu, bez da vam spadaju hlače što je znao biti slučaj s discmanima. Nedugo nakon toga, Apple se uključio u glazbenu utrku te je izbacio svoj prvi iPod, a zatim i iPod Touch. Svaki od ovih uređaja je zahtijevao i posjedovanje slušalica, ali čini se da je i tome došao kraj. 

Budućnost je stigla

Zašto sve ovo pričamo. Zato jer se pojavio novi način slušanja glazbe i to putem sunčanih naočala. Možda zvuči nevjerojatno, ali kompanija Bose koja se više od 50 godina bavi proizvodnjom audio opreme je nedavno izbacila sunčane naočale pomoću kojih slušate glazbu kad god i gdje god želite. I ne, nisu potrebne slušalice, a vaša okolina svejedno ne čuje što to vi slušate.

Zvuči zaista nevjerojatno, ali istina je. Ove pametne naočale nazvane su The Bose Frames, jer glazba stiže iz samog okvira. Na naočalama nema vidljivih 'smart' uređaja, samo obične crne naočale, ali s ugrađenim skrivenim zvučnicima koji  glazbom maze vaše uši.

Kompanija je ponudila dva modela okvira, Alto i Rondo, napravljenih od umjetnih polimera, te moramo reći da naočale na prvu izgledaju sasvim obično, sve dok ne počne treštati glazba u vaš slobodne uši. Slobodne od slušalica, o kakvog li olakšanja!

S obzirom da glazba dolazi iz malih zvučnika i da se radi o naočalama, kvaliteta zvuka je iznimno dobra, a curenje zvuka prema van, kako kažu iz kompanije je samo jedan posto. To znači ako slušate glazbu na 50 posto volumena, neto pored vas neće čuti apsolutno ništa, što je zbilja impresivno.

Naočale se mogu povezati i s androidima i s iPhoneom tako da tu nema nikakvih prepreka, pune se putem usb kabla i na njima možete neometano slušati glazbu nešto više od tri sata bez punjenja, dok im se cijena kreće oko 200 dolara