Tehnopolis
StoryEditor

Amazon će plaćati običnim građanima za dostavu paketa?

17. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

U konstantnom natjecanju za sve bržom dostavom, Amazon razmišlja o tome da počne plaćati ‘običnim‘ građanima za dostavu paketa.

Usluga se interno zove ‘On my way‘. Plan je sklopiti dogovore s trgovcima u urbanim područjima, koji bi skladištili pakete, a građani bi preko aplikacije mogli vidjeti gdje treba pokupiti, a gdje dostaviti paket. Anonimni izvori The Wall Street Journala tvrde kako Amazon razmišlja o provođenju ideje, ali ništa nije službeno. Amazonovi troškovi dostave su u posljednjih godinu dana narasli za 31 posto.

Prije svega, brojne su zapreke za ostvarivanje plana. Tko bi bio odgovoran u slučaju da se paketi zagube ili oštete? Također, kako i koliko plaćati voljne dostavljače?

Amazon je 2014. godine nakratko odlučio testirati dostavljanje paketa putem vozača Uber taksija. Dostavu u San Franciscu su plaćali otprilike pet dolara po paketu, ali eksperiment je bio kratkog vijeka. Amazon trenutno u New Yorku koristi dostavu biciklom u sklopu programa dostave Prime Now, koja podrazumijeva dostavu kroz sat vremena.

Uber se također bori s uspostavom logističke mreže za dostavu namirnica i ostalih dobara te zasad ima šest partnera. Startupi kao Postmates i Instacart se također bave problemom dostave u jednom danu, a Google se također pokušava progurati sa svojom uslugom Shopping Express.

26. travanj 2024 08:06