Tehnopolis
StoryEditor

Amazon Echo - Pomoćnik za po doma

04. Srpanj 2015.
Piše:
Branimir Kovač

Iako (još) nisu prilagođeni za hrvatski jezik, svi više-manje dobro poznajemo digitalne osobne pomoćnike kao što su Appleov Siri, Microsoftova Cortana i Googleov Now. Sada je na redu Amazon.

Amazonovo rješenje, za razliku od navedenih koja su prije svega zamišljena da rade na pametnim telefonima i tabletima, malo rjeđe i na računalima, prilagođeno je zasebnom uređaju. Amazon Echo već je neko vrijeme dostupan korisnicima servisa Amazon Prime, a od sredine ovog mjeseca počinje prodaja bez ograničenja. Riječ je o uređaju oblika tuljca koji ima mikrofon i zvučnik te je spojen na internet i servis u oblaku Alexa. Za razliku od ostalih digitalnih pomoćnika ovaj je namijenjen uporabi isključivo u domu te je stalno uključen.

Echo tako odgovara na pitanja, hvata bilješke, može reproducirati glazbu ili audioknjige (s Amazonovih, ali i drugih servisa) te sve one stvari koje digitalne pomoćnike i inače čine korisnima. Prve recenzije već ga hvale kao nešto do sada najbliže računalima kakve smo dosad viđali samo u Star Treku. Istovremeno, internet je već pun i parodija koje Echo uspoređuju i s podivljalim HAL-om iz ‘Odiseje u svemiru‘. Kakva mu god budućnost bila namijenjena, nema sumnje da je riječ o zanimljivom uređaju kakve ćemo uskoro sve više sretati na svakom koraku. Cijena je 180 dolara.

19. travanj 2024 03:50