Tehnopolis
StoryEditor

Amazon i Hachette napokon postigli dogovor o cijeni e-knjiga

14. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Izdavački rat između Amazona i grupe Hachette je, nakon više od šest mjeseci, napokon priveden kraju.

Inicijalni povod za nesuglasice bila je cijena e-knjiga. Amazon je, naime, tvrdio kako izdavači ne bi sami trebali postavljati cijene e-knjiga te Hachettu nametnuo maksimalnu cijenu e-knjiga od 9,99 dolara.

Detalji dogovora nisu objavljeni, ali obje su strane izjavile kako su zadovoljne postignutim. Hachette će od sad sam postavljati cijene svojih e-knjiga. Novi uvjeti stupit će na snagu od sljedeće godine.

Hachettov CEO, Michael Pietsch, izjavio je kako je sporazum izvrsna vijest za pisce. Bitka je, naime, poprilično oštetila pisce. Amazon je na neko vrijeme u potpunosti maknuo Hachettove naslove iz web trgovina. Autori i kupci su optuživali Amazon za manipuliranje cijenama i nedostupnost naslova, tvrdeći da se Amazonovo ponašanje nalikuje monopolu.

Douglas Preston, na čelu grupe Authors United, izjavio je da osjeća olakšanje zbog ovakvog raspleta događaja. Kao jednom od Hachettovih autora, prodaja njegovih naslova značajno je pala zbog posljedica sukoba. Naglasio je kako se nada da se situacija nikada više neće ponoviti.

Amazonov David Naggar iznio je stajalište kompanije:

- Zadovoljni smo dogovorom budući da uključuje specifične financijske poticaje za Hachett, kako bi snizio cijene. Smatramo da će to biti pozdravljeno od strane autora i čitateljstva. –

Sporazum s Hachettom dogodio se za manje od mjesec dana nakon dogovora s izdavačkom kućom Simon & Schuster, još jednom među pet najvećih.

04. svibanj 2024 19:22