Tehnopolis
StoryEditor

Amazonov novi uređaj Echo gleda i sluša što se događa u vašem domu

12. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Amazon je prije nekoliko dana predstavio novi uređaj imena Amazon Echo. Riječ je o dvadesetak centimetara visokom valjku koji prima glasovne naredbe, internet upite, pušta glazbu, a odaziva se na ime Alexa.

Uređaj se zasniva na zaista impresivnim tehnološkim rješenjim – u malenom kućištu nalaze se dva zvučnika i čak sedam mikrofona. Međutim, taj uređaj u principu ‘sluša‘ sve što se događa u vašem domu, što je poprilično jeziva ideja.

Echo nije jedini uređaj koji na taj način može ‘narušavati‘ vašu privatnost. Ista tehnologija, koja ‘uvijek sluša‘ nalazi se i u mobitelima (iPhone, posljednji Androidovi uređaji, neki Motorolini proizvodi).

Uzmimo za primjer uređaj koji se nalazi u gotov svakom domu – televiziju. Prije deset godina, to je bio jednosmjeran uređaj, ali još 1984. je krenula ideja dvosmjerne televizije. Sada, pak, imamo ‘pametne televizore‘, koje vam, između ostalog, omogućavaju pristup Facebooku, YouTubeu, i, naravno, sakupljaju vaše podatke.

Prošlog je Božića britanski znanstvenik Jason Huntley otkrio da pametni televizori tvrtke LG zapravo prate sve što gledate, kao i nazive dokumenata koji se nalaze na USB-ovima koje korisnici umetnu u TV. U postavkama je naišao na listu ‘kolekcija informacija o gledanju‘, koja je prema tvorničkim postavkama uključena, ali čak i kada je isključena, TV i dalje prati što gledate.

LG se ispričao i ‘popravio‘ pogrešku, ali ni najnoviji proizvodi nisu ništa bolji – na ekranu se često pojavljuju reklame, pri čemu nije baš najjasnije kako isključiti tu opciju.

Lista proizvoda koji ne prate vaše aktivnosti smanjuje se iz dana u dan, tolikom brzinom da su nam figurativno na raspolaganju još samo tosteri i hladnjaci.

03. svibanj 2024 21:38