Tehnopolis
StoryEditor

Android uređaji ‘ugroženi su lažnim aplikacijama‘

02. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Tvrtka Bluebox Security tvrdi da je pronašla grešku u Android operativnom sustavu i da su vlasnici mobilnih uređaja u opasnosti od kriminalaca koji traže privatne informacije.

Hakeri mogu napraviti lažni identifikacijski kod koji bi im omogućio da se pretvaraju da su originalni korisnici. Na taj način mogu doći do privatnih podataka.

Bluebox Security rekao je da je već u travnju prijavio problem Googleu, koji otad uz sve Androide nudi rješenje. Međutim, bilo koji uređaj na kojem nije najnovija verzija Androidovog operativnog sustava je u opasnosti.

Jeff Forristal, Blueboxov CTO i vodeći analitičar, objasnio je kako je 99 posto Androidovih uređaja ranjivo, iako nema dokaza da su se takve kriminalne radnje zaista dogodile.

- Može biti ugrožena specifična aplikacija ili cijeli uređaj, odnosno sve što je spremljeno na uređaju. Internet bankarstvo ili poslovni mailovi posebno su na meti. – izjavio je.

Google je, pak, izjavio kako su nakon obavijesti o problemu skenirali sve aplikacije na Google Playu i nisu pronašli dokaz o potencijalnim pokušajima zlouporabe.

Kompanije su postale poprilično zabrinute za cyber napade nakon nekoliko takvih slučajeva, kao što je bio napad na američki trgovački lanac Target početkom godine i otkrića ‘rupe‘ u softveru, poznate kao Heartbleed bug.

Ljudi sve više vremena provode na mobilnim uređajima, što privlači pažnju cyber kriminalaca.

07. svibanj 2024 10:52