Tehnopolis
StoryEditor

Apple i Facebook plaćat će zaposlenicama zamrzavanje jajašaca

15. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Dvije najprestižnije tvrtke Silicijske doline nude povlasticu koja će za žene promijeniti pravila igre.

U pokušaju da se riješi problem rodne nejednakosti na radnom mjestu, Apple i Facebook će svojim zaposlenicama plaćati zamrzavanje jajašaca za umjetnu oplodnju.

Zamrzavanje jajašaca ženama omogućava produljenje razdoblja plodnosti, a sama je procedura skupocjena. Praksa se tek se nedavno riješila etikete ‘eksperimentalne metode‘. Jajašca se ‘spremaju‘ za kasnije, a mogu se umetnuti u maternicu i u razdoblju u kojem žena inače nije plodna. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti trećina parova u kojima je žena starija od 35 godina ima probleme s plodnošću. Žene su stoga nerijetko prisiljene birati između karijere i obitelji. Ovaj potez će im omogućiti da se ne zabrinjavaju ograničenjima ‘biološkog sata‘

Obje kompanije pokrivat će troškove u iznosu do 20 tisuća dolara. Facebook je s praksom započeo od siječnja ove godine, a Apple će započeti od siječnja 2015.godine.

- Želimo pomoći ženama u Appleu da imaju oboje, i karijeru i obitelj. To uključuje širenje povlastica za žene na dulje porodiljne dopuste, kao i na plaćenu mogućnost zamrzavanja jajašaca. – izjavio je Appleov glasnogovornik.

Neki, međutim, na ovaj potez gledaju kao na ciničan plan kojemu je cilj staviti karijeru ispred reprodukcije.

Obje kompanije nude financijsku potporu za potpomognutu oplodnju i posvajanje djece, a Facebook osigurava i ‘baby cash‘ u iznosu od četiri tisuće dolara za nove roditelje.

26. travanj 2024 18:58