24. listopad 2014.

Apple i IBM teže revoluciji u svijetu rada

lider.media
lider.media

Appleovo ‘revolucionarno‘ partnerstvo s IBM-om formalno će započeti sljedećeg mjeseca, izjavio je Apple ovaj tjedan.

Partnerstvo nazvano MobileFirst najavljeno je u srpnju. ‘Revolucionarnim‘ ga je nazvao Appleov CEO Tim Cook. Nije jedini koji je dodjeljivao maestralne titule – Appleov CFO Luca Maestri partnerstvo je nazvao ‘prekretnicom‘. IBM-ov CFO bio je blaži pa je partnerstvo nazvao ‘strateški važnim‘.

U svakom slučaju, obje kompanije tvrde da je u pitanju velika stvar, stoga je prilikom objave financijskih izvješća za treći kvartal pokazan interes za napredak na tom polju.

- Stotine korporacija diljem svijeta pokazale su interes za MobileFirst, a Apple trenutno radi s njih pedesetak koje će postati temeljni klijenti za MobileFirst. – izjavio je Maestri.

Aplikacije se uglavnom temelje na analiziranju poslovnih podataka. IBM-ov Martin Schroeter je izjavio kako će nekolicina aplikacija biti predstavljena u posljednjem kvartalu. Maestri je za Reuters izjavio kako će neke od njih biti predstavljene već sljedećeg mjeseca.

Cook tvrdi da i ostali developeri, ne samo IBM-ovi, izražavaju interes za poslovne aplikacije na iPadu. Naime, tvrdi on, broj regirstiranih developera narastao je za 39 posto u odnosu na prošlu godinu.

Kako funkcionira partnerstvo?

Apple se oslanja na IBM kada je riječ o prodaji iOS uređaja poslovnim subjektima, iako Cook ne propušta naglasiti kako velik broj kompanija u svijetu ionako već koristi iPhone i iPadove.Ono što Apple točno želi od IBM-a moguće je objasniti na primjeru – farmaceutska kompanija Sanofi koristi više od 25 tisuća iPadova i više od 450 aplikacija kako bi prodala svoje proizvode u zdravstvu. Apple naprosto želi više takve vrste poslovanja.

IBM će, pak, biti plaćen za kreiranje aplikacija i držanje na cloudu, pri čemu im ostaje mogućnost prodaje ostalih usluga, kao što su sigurnosni softveri itd.

Cook, međutim, smatra da je partnerstvo više od poboljšanja prodaje iPadova (koja je u ovom trenutku u padu). On tvrdi da će partnerstvo Applea i IBM-a, odnosno MobileFirst, promijeniti svijet rada.