Tehnopolis
StoryEditor

Apple očito pobjeđuje u ‘ratu‘ protiv Samsunga

02. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Ako je nešto jasno nakon financijskih izvješća drugog kvartala, to je da Apple ima dobru strategiju prodaje pametnih telefona.

Mnogi su smatrali da će Apple biti poražen od Samsunga ili Androida, ali izgleda da se to ipak neće dogoditi. Samsung je ovaj tjedan dostavio financijsko izvješće i, treći kvartal za redom, zabilježio je pad u prihodima. Ove je godine dobit pala za 25 posto.

Apple za to vrijeme ima rast prihoda od 12 posto. Također je doživio pad na tržištu smartphonea, ali znatno manji od Samsunga.

Što se, dakle, događa Samsungu?

Na vrhu se natječe s Appleom, koji očito ne ide nigdje sa svoje pozicije. Ostaje na vrhu zahvaljujući brendu, visokoj kvaliteti i operativnim sustavom, koji se smatra najboljim među onima koji trenutno postoje.

Na donjem dijelu tržišta natječe se sa kineskim proizvođačima kao što je Xiaomi te vojskom proizvođača koji koriste Android operativni sustav. Konzumentima je teško platiti visoku cijenu za Samsungove proizvode kad mogu kupiti znatno jeftiniji Samsungov klon.

Ovo je zapravo poučno iskustvo za Apple. Unatoč činjenici da postoji pritisak na visoke cijene Apppleovih uređaja, čini se kako je ustrajanje na održavanju cijena zapravo dobar potez. Prodaje skupe, visoko kvalitetne uređaje te generira prodaju i profit. Apple je trenutno prestižni proizvođač mobilnih uređaja.

Osim toga, ne zanemaruje donji dio tržišta. Stariji modele iPhonea prodaju se po sniženim cijenama. To je uspješan plan koji se odražava na zaradi tvrtke.

Opasnost za Apple je što njegov uspjeh lebdi na valu mobilnih korisnika s rastućih tržišta. Međutim, posljednja dva financijska izvještaja pokazuju da se na tim tržištima prodaje relativno dobro, unatoč visokim cijenama.

Prodaja u Kini narasla je za 28 posto u posljednjem kvartalu. Što se zarade tiče, CEO Applea, Tim Cook, naglasio je da je prodaja u Brazilu, Rusiji, Indiji i Kini narasla za u prosjeku 55 posto na godišnjoj razini. Točnije, prema izvješću u ožujku, prodaja iPhonea u Brazilu je narasla za 61 posto, u Rusiji 97 posto, u Turskoj 56 posto, u Indiji 55 posto i u Vijetnamu čak 262 posto.

Gledajući te brojke i uspoređujući ih sa Samsungovim, jasno je da je Appleova strategija zapravo ispravna. S jasnim razlogom odbija zahtjeve za snižavanjem cijena iz godine u godinu, U svakom slučaju, zaključak je da Apple zna što radi.

25. travanj 2024 02:55