Tehnopolis
StoryEditor

Apple s glazbenim kompanijama pregovara oko jeftinije cijene streaminga glazbe

05. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Danas postoje mnogi internet servisi koje omogućuju streaming, odnosno izravno slušanje neograničene količine glazbe za samo 10 dolara na mjesec. Tolika je,naime, prosječna cijena pretplate koju je konzument dužan uplatiti.

Ljudi iz Apple-a smatraju kako je i taj iznos prevelik. Šuška se da Apple već pregovara s velikim glazbenim kompanijama o novim funkcijama i opcijama koje bi trebale poboljšati njihov muzički servis Beats music. Jedan od glavnih zahtjeva je snižavanje cijene pretplate. Takav zahtjev argumentira se time da niti u prošlim vremenima kada se glazba prodavala preko CD-a, prosječan konzument nije izdvajao 10 dolara na mjesec.

Neimenovani izvori tvrde kako su pregovori još u ranoj fazi, a za promijenjenu verziju ovog glazbenog servisa trebat ćemo čekati do sljedeće godine.

Beats music radi na Androidu i iOS-u , te streamingom pretplatniku donosi odabranu glazbu. Iz Apple-a  su  demantirali  vijest portala TechCrunch kako namjeravaju ukinuti Beats. No, oni koji su upoznati sa radom ove tvtke misle kako je vrlo moguće da nakon nekog vremena sustav i sistem rada budu poputno izmjenjenjeni. Glasnogovornik Applea Tom Neumayr nije odgovorio na ta nagađanja.

Downloadanje albuma i pjesama na servisima poput Appleovog iTunesa je u padu, dok je konzumacija glazbe streamingom u značajnom porastu. Jesu li za to zaslužni servisi poput Beatsa i Spotifya, budući da nedavna istraživanja pokazuju kako je samo 25 posto onih koji  glazbu slušaju isključivo streamingom potrošilo više od 10 dolara u periodu od 3 mjeseca, ili pak besplatni servisi poput YouTubea, Pandore, pa i Appleovog iTunes radija, zahtijeva ipak nešto dublju analizu.

16. travanj 2024 16:49