Tehnopolis
StoryEditor

Apple ušao u top 5 kompanija po prodaji osobnih računala

09. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Prema novom izvještaju International Data Corporationa (IDC), Apple je od sada, kad je riječ o prodaji osobnih računala, peti na svijetu. Apple je na toj poziciji zamijenio tvrtku Asus.

Iako je globalno tržište osobnih računala u padu, brojke od -1,7 posto zapravo su dobar rezultat, s obzirom da je inicijalno predviđanje IDC-a iznosilo -4,1 posto. To pokazuje svojevrsnu stabilizaciju tržišta. Rezultati trećeg kvartala prošle godine bili su znatno lošiji – prodaja je pala za 7,6 posto. Posljednje IDC-ovo izvješće podržava tezu da se tržište PC-a stabilizira, a predviđa se da će prodaja narasti za pet posto u 2015. godini.

Pet najvećih kompanija – Lenovo, HP, Dell, Acer i Apple – prema IDC-ovom izvješću bilježe solidan rast između pet do dvanaest posto u posljednjem kvartalu prošle godine. Međutim, njihova konkurencija nije bila te sreće. Naime, prodaja je od trećeg kvartala 2013. do trećeg kvartala ove godine pala za 17,9 posto.

Jay Chou, IDC-ov analitičar, tvrdi da su te brojke rezultat loše prodaje na početku nove školske godine. Dodao je i da, iako su brojke razočaravajuće, veća potražnja na azijskom tržištu poboljšava statistike. Prodaja osobnih računala u SAD-u raste brže nego u drugim dijelovima svijeta, što je Appleu pomoglo da se pozicionira na petom mjestu. Osim toga, IDC tvrdi da je Appleu pomoglo i nedavno spuštanje cijena te povećana potražnja ne nekim tržištima.

Istraživačka tvrtka Gartner, međutim, na peto je mjesto pozicionirala Asus, tvrdeći da ta tajvanska korporacija drži 7,3 posto svjetskog tržišta osobnih računala.

03. svibanj 2024 10:46