Tehnopolis
StoryEditor

Appleov novi iOS predviđa što pišete – uključujući lozinke

27. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Appleovi korisnici se zbog nedavnih problema sa sigurnošću iClouda vjerojatno osjećaju nesigurnima kada je u pitanju zaštita privatnosti.

U svjetlu toga teško je bez zadrške pričati o QuickTypeu, Appleovoj tipkovnici koja predviđa tekst, koja dolazi u sklopu iOS8.

Tipkovnica je zastrašujuće prediktivna. Kreirana je tako da proučava vaše obrasce tipkanja te sugerira riječi koje bi trebale uslijediti, pri čemu se kontekst mijenja ovisno o tome pišete li mail ili poruku. Kontekst poruke i predviđanja se dodatno mijenjaju ovisno o tome s kim komunicirate.

Ako se s nekom osobom uvijek dopisujete na sličan način, QuickType će to prepoznati i sugerirati riječi sukladno uočenim obrascima. Tipkovnica funkcionira na brojnim jezicima.

Tehnologija je zapravo zanimljiva i korisna (doduše, nije nikakva novost – i druge su kompanije kreirale tipkovnice slične prirode), ali za sobom povlači i određene sumnje. Nezanemariv broj Appleovih korisnika prijavio je kako tipkovnica sugerira njihove lozinke.

Neki su korisnici primijetili kako, kada god upišu korisničko ime, QuickType automatski nudi lozinku koja dolazi u paru s tim korisničkim imenom.

Problem je u sljedećem – ako netko dođe do vašeg iPhonea, ta bi osoba korištenjem QuickTypea na relativno jednostavan način mogla doći do vaših lozinki. Nejasno je koliko je Apple svjestan ovog problema jer zasad nije bilo nikakvih istupa vezanih uz ovu temu.

19. travanj 2024 19:42