Tehnopolis
StoryEditor

Appleovi uređaji su u opasnosti od novog malwarea WireLurker

07. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Pojavio se novi, opasan malware imena WireLurker, koji je potencijalno već ugrozio stotine tisuća korisnika Appleovih uređaja.

WireLurker je otkrila tvrtka ‘Palo Alto Networks‘. Prema pisanju New York Timesa, malwareom su trenutno ugroženi samo korisnici u Kini, ali to ne znači da nema potencijal postati globalni problem.

Naziva se WireLurker zato što prepoznaje kada iPhone ili iPad spojite na računalo s OS X operativnim sustavom. Jednom kada se to dogodi, započinje s instaliranjem malicioznih aplikacija na Appleove uređaje.

Kako funkcionira?

WireLurker se širi putem Maiyadi App Storea, kineske trgovine aplikacija za Appleov operativni sustav za računala. Jednom kada je računalo zaraženo, malware se širi povezivanjem računala s uređajima kao što su iPhone ili iPad.

Stručnjaci smatraju da je ovo testna faza koja služi za isprobavanje potencijala WireLurkera, a nakon toga će, pretpostavlja se, krenuti krađa informacija i dokumenata s Appleovih uređaja.

- Iako je ovo prvi put da se ovakvo nešto događa, WireLurker mnogima daje uvid u mogućnosti probijanja Appleovog sigurnosnog sustava. – izjavio je Ryan Olson iz Palo Alto Networks.

Apple se također službeno očitovao. Kompanija objašnjava da su blokirali maliciozne aplikacije, a korisnike se savjetuje da skidaju i instaliraju samo pouzdan softver.

04. svibanj 2024 09:46