Tehnopolis
StoryEditor

Asus, ZenFone Zoom - Zumiraj me optički

30. Siječanj 2016.
Piše:
Branimir Kovač

Kamere na pametnim telefonima posljednjih su godina znatno uznapredovale, katkad čak toliko da se mogu mjeriti s ozbiljnijim fotoaparatima. No kad je riječ o zumiranju, još zaostaju

Budući da se na pametnim telefonima vodi računa o svakome milimetru prostora i gramu težine, zumiranje je omogućeno tek zahvaljujući raznim softverskim implementacijama, ali koje kvalitetom ipak zaostaju za pravim rješenjima.

Novi Asusov ZenFone Zoom tome bi napokon trebao doskočiti jer uza standardno digitalno zumiranje nudi i trostruko optičko. Ugrađena glavna kamera od 13 megapiksela ima otvor blende od f/2,7 do f/4,8, Hoyinu leću sastavljenu od 10 elemenata, laserski autofokus te optičku stabilizaciju slike. Mobitel ima malo ispupčenje na stražnjoj strani, no s obzirom na nabrojene mogućnosti riječ je o prihvatljivom kompromisu koji ne utječe previše na dimenzije uređaja.

Ovaj ‘smartphone‘ pogonjen je četverojezgrenim Intelovim procesorom Atom Z3590 na 2,5 GHz, ima 4 GB radne memorije te 64 GB prostora za pohranu podataka. Budući da je mobitel namijenjen prije svega fotografiranju, dobro će doći i mogućnost proširenja mikroSD karticom.

Spomenimo još da prednja kamera ima pet megapiksela i da je na uređaj instaliran operativni sustav Android 5.0 Lollipop. Asus ZenFone Zoom u prodaju će početkom veljače po cijeni od 399 dolara.

13. svibanj 2024 08:35