Tehnopolis
StoryEditor

Banke u strahu od hakera

31. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Zadnja saznanja o hakerskim probijanjima cyber štitova najvećih financijskih kuća, uzrok su panike u ovome sektoru. Naime iz JPMorgan Chasea &Co (JPM) potvrđeno je kako su ljetos nakon provale u kompjuterski sistem, osobne informacije o 76 milijuna kućanstava, te oko 7 milijuna malih poduzetnika bile dostupne internet provalnicima.

Imali su pristup punim imenima stranaka, adresama, telefonskim brojevima i e-mailovima, no iz JPMorgana tvrde kako nemaju dokaza o ikakvim sumnjivim transakcijama ili mogućoj napravljenoj šteti.  Ipak, ako hakeri relativno lako probiju zaštitu jedne od najmoćnijih svjetskih banki, koja je na glasu kao jedna od tvrtki koja najviše ulaže u očuvanje sigurnosti svojih podataka, te ako je taj proces curenja podataka trajao od lipnja do srpnja bez da je itko znao za to, ne znači li to da je cijeli financijski sektor u opasnosti?

Kakva tek situacija može zadesiti puno siromašnije i tehnološki inferiornije banke?  JPM godišnje ulaže 250 milijuna američkih dolara na program cyber zaštite, budući da financijski sektor živi i umire od svojih pohranjenih podataka i predviđanja,  a kompjuteri banaka usko su povezani s najvećim svjetskim burzama  i mrežama kreditnih kartica.

 - Bojim se da će se uskoro dogoditi neki veliki slučaj cyber kriminala, koji će nam uzdrmati temelje. Zbog toga ne spavam noćima -  zabrinut je Benjamin Lawksy, glavni nadzornik financijske službe New Yorka.

Ono što nije u potpunosti transparentno javnosti je koliko su uistinu dobri i kako točno funkcioniraju obrambeni sustavi banaka poput JPMorgana.

- Moguće da JPM ima stvarno dobro razrađene obrambene mehanizme koji odvajaju trivijalne podatke od onih esencijalnih. No, isto tako moguće je da su provalnici sami odustali ili im je falio samo jedan korak da odu do kraja. Ne znamo je li sustav toliko dobar ili smo jednostavno imali sreće? – zaključio je James Lewis iz Centra za strategijska istraživanja i internacionalne studije iz Washingtona.

30. travanj 2024 15:20