Tehnopolis
StoryEditor

Belgijska Nezavisna komisija za zaštitu privatnosti tuži Facebook

16. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Belgijska komisija za zaštitu privatnosti pokrenula je sudski proces protiv Facebooka. Optužila je kompaniju za praćenje korisničkih aktivnosti na webu te za praćenje čak i onih koji nemaju otvoren profil na Facebooku.

Belgijska Nezavisna komisija za zaštitu privatnosti, koja ima podružnice u Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj i Španjolskoj, prošlog je mjeseca optužila Facebook za kršenje zakona o privatnosti koji vrijede u Europi.

Komisija je, naime, pokušala saznati nešto više o praksama vezanima uz privatnost koje Facebook primjenjuje.

- Nismo dobili zadovoljavajuće odgovore, stoga je tužba sljedeći korak – objasnio je glasnogovornik Nezavisne komisije.

Sudski postupak će započeti u četvrtak, a komisija od suda traži da se Facebooku nametne direktna zabrana praćenja onih koji nisu korisnici Facebooka. Praćenje se odvija putem plug-inova ili takozvanih kolačića (cookies).

Ovaj potez je posljednji u nizu sudskih i regulatornih izazova s kojima se u Europskoj uniji suočavaju američke kompanije – od Ubera, Googlea do Amazona. Facebook je izjavio kako je razočaran, budući da su prethodno s komisijom dogovorili sastanak u petak, a komisija je prekršila dogovor i povukla ‘teatralne poteze‘. Uvjereni su kako slučaj nema osnove.

Facebook je ranije izjavio kako je praćenje putem kolačića standard industrije te kako korisnici interneta imaju mogućnost odbijanja takve prakse.

19. travanj 2024 06:52