Tehnopolis
StoryEditor

Bez vakuumske tehnologije nema suvremene proizvodnje

05. Lipanj 2012.

U organizaciji Hrvatskog vakuumskog društva i pod pokroviteljstvom predsjednika Josipovića 4. lipnja u hotelu Rixos Libertas u Dubrovniku započela je petodnevna Vakuumska konferencija.

Prema riječima Slobodana Miloševića, predsjednika Hrvatskog vakuumskog društva i istaknutog znanstvenika iz Laboratorija za lasersku spektroskopiju hladne plazme na Institutu za fiziku, riječ je o najvećem i najznačajnijem ovogodišnjem skupu i događaju u Europi u području vakuumske i srodnih joj najsofisticiranijih svjetskih tehnologija. Zapravo, na jednom mjestu istovremeno su objedinjene četiri do sada zasebne konferencije: prva od njih je JVC-14 (14th Joint Vacuum Conference) koju u bijenalnoj dinamici zajednički organiziraju nacionalna vakuumska društva Austrije, Republike Češke, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske.

 Druga konferencija je EVC-12 (12th European Vacuum Conference) koju je organiziralo jedno Europsko vakuumsko društvo u ime IUVSTA-e (International Union for Vacuum Science, Technique and Applications). AMDVG-11 (11th Annual Meeting of the German Vacuum Society/Deutsche Vakuum Gesellschaft) treća je objedinjena konferencija koju s ciljem poticanja suradnje među europskim vakuumskim društvima organizira Njemačko vakuumsko društvo, a četvrta konferencija koja čini ovakav reprezentativni međunarodni znanstveno-gospodarski skup je CroSloVM-19 (19th Croatian-Slovenian Vacuum Meeting), koja jednom godišnje okuplja istraživače, inženjere i studente radi razmjene ideja i rasprava o rezultatima znanstvenih dostignuća, te iniciranja novih suradnji na tom planu.

- Vakuumske tehnologije su danas baza svih visokih tehnologija. Uz znanstveni dio na kojem će najnovija saznanja biti izložena u oko 220 predavanja i referata, u sklopu konferencije je otvorena i izložba 16 svjetski renomiranih tvrtki iz vakuumske tehnologije, od kojih neki, kao primjerice Kurt J. Lesker u Hrvatsku dolaze i s velikim ambicijama investiranja i transfera vakuumske opreme i tehnologije u, primjerice, solarnu energiju. Dolazi i visoka delegacija iz Pfeiffera, stoga ova konferencija ne može biti zanemariv događaj za Hrvatsku, kazao je Slobodan Milošević.

Sudionici konferencije moći će iz prve ruke, od vodećih svjetskih znanstvenika i inovatora u području vakuumske tehnologije doznati najnovija dostignuća u svim područjima koja se na bilo koji način dotiču principa i primjene vakuumske tehnologije. Po podjeli IUVSTA-e obrađuju se područja: primijenjena znanost u istraživanju površina materijala; nanometarske strukture; inženjering površinskih slojeva; tankoslojni nanosi; elektronski materijali i njihova obrada; znanost i tehnike plazme; studije o fizikalnim i kemijskim fenomenima površina i njihovih međudjelovanja; vakuumska znanost i tehnologija, te znanstvena saznanja o međusobnom utjecaju biomaterijala, odnosno biomolekula s površinama druge vrste. Bez primjene vakuumske i srodnih joj tehnologija, danas je nezamisliva proizvodnja nevjerojatno širokog spektra proizvoda, od vojne i svemirske tehnologije, preko energetike i medicine do dječjih igračaka i zrcala.

25. travanj 2024 15:15